Boende i storstadsområden är bättre än landsortsbor på att säsongsanpassa sin matlagning, enligt en ny undersökning. Andelen som svarar att de inte bryr sig om att använda råvaror i säsong är till exempel fyra gånger så hög bland boende i storstäder som bland boende i landsort.

– Att man är bättre på att anpassa maten efter säsong i Stockholm än på landsbygden tycker jag är förvånande, säger Irene Johnsson, lantbrukare och ägare i Lantmännen som har beställt undersökningen.

Inte heller Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, har någon förklaring till varför resultaten skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. Men han har en förklaring till varför svensken generellt äter efter säsong:

– Det är så pass sällan vi får äta färska varor, så när det finns något, vill vi naturligtvis ha det. Om man skulle göra undersökningen i ett land med ett annat klimat så skulle de väl knappt förstå frågeställningen, säger Thomas Svaton.

Enligt undersökningen är smaken den främsta anledningen till att svenskarna säsongsanpassar sin matlagning. Två andra viktiga faktorer är priset och att det är klimatsmart. När det gäller den sista punkten skiljer det sig dock åt – 17 procent av storstadsborna köper säsongsanpassat för att det är klimatsmart, medan motsvarande siffra bland boende i mindre städer är 3 procent.