Fakta: Australiens urinvånare

De cirka 470 000 aboriginerna utgör ungefär två procent av Australiens befolkning på 23 miljoner, och tros ha bott där under omkring 50 000 år.

När kontinenten koloniserades av Storbritannien, i slutet av 1700-talet, levde uppskattningsvis upp till en miljon aboriginer där. Efter att ha förföljts systematiskt av européerna hade deras antal minskat till 60 000 runt 1920.

Aboriginerna har sedan dess fortsatt marginaliserats och fick medborgerliga rättigheter och rösträtt först 1967. Under mitten av 1900-talet stals många barn från sina familjer för att placeras på institutioner som en del i en politik för att assimilera dem.

Till Australiens ursprungsfolk räknas även invånarna på öarna i Torres sund, mellan Australien och Papua Nya Guinea.

Fakta: Landguiden

Missbruk pekas ut som en huvudorsak till hälsogapet.

– Vi måste vara ärliga om den katastrof och det våld som drog- och alkoholmissbruk ger upphov till och möta ropen på hjälp, särskilt från kvinnor och barn, sade premiärministern Malcolm Turnbull inför det australiska parlamentet, efter att ha tagit del av en årlig rapport som kartlägger klyftorna mellan aboriginer och icke-ursprungsbefolkning.

Skillnaderna är även stora i bland annat barnadödlighet och utbildningsgrad, även om det går framåt på dessa områden.

Enligt Turnbull krävs ett utvecklat samarbete med det aboriginska lokalsamhället för att hitta lokala lösningar. Strategin välkomnas av aboriginska representanter, som samtidigt understryker behovet av en fast vilja och tillräcklig finansiering från regeringen för att nå uppsatta mål.

– Vi har anledning att vara en aning cyniska om detta tills det faktiskt börjar hända något, säger Mick Gooda, kommissionär för social rättvisa och aboriginsk representant vid kampanjen "Closing the gap".

Dessutom måste man ta itu med bredare frågor som rasism, säger Tom Calma, vid stiftelsen Försoning Australien.