Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Svenska motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell ungdom som bildades i mitten på 1990-talet.

Enligt Expo är det en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

Anhängarna till Nordiska motståndsrörelsen, iklädda vita skjortor och svarta byxor, började vid lunchtid tåga mot Liljekvistska parken i Borlänge. Runt 300 personer slöt samtidigt upp till den motdemonstration som anordnats vid ett näraliggande torg av nätverket Dalarna mot rasism, enligt polisen.

Även längs med nazisternas marschväg samlades människor för att protestera, däribland Clowner mot nazister, utklädda i färgglada dräkter och röda näsor.

Växande organisation

Daniel Poohl konstaterar samtidigt att Nordiska motståndsrörelsen är en växande organisation.

– Men det är inte alla anhängare och sympatisörer som deltar i sådant här, och alltså håller sig borta från den här typen av demonstrationer, säger han.

Polisen hade förberett för eventuella oroligheter med en rejält ökad bemanning. Vid ett tillfälle – i samband med att en motdemonstrant motats bort – drabbade Nordiska motståndsrörelsens anhängare samman med poliser. Men oroligheterna stävjades snabbt.

– Ingen person har frihetsberövats, sammanfattar polisens pressinformatör Stefan Dangardt.

Fler i parken

Han uppskattar att Nordiska motståndsrörelsens skara växte till omkring 300 personer i Liljekvistska parken. Några hundra meter bort samlades flera hundra motdemonstranter.

Svenska kyrkan ringde extra i klockorna i två kyrkor under söndagen som en markering mot nazisterna. Och samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen samlades höll försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitt förstamajtal i Borlänge.

– Nazistiska blodbandsideal har inget att bidra med i samhället. Hat mot fel hudfärg, hat mot andra partier och rörelser, hat mot dem som inte passar in i deras världsbild, hat mot demokrati ... ja, ni hör ju själva. Det här håller inte, sade han.