Så avslöjar du en lögnare

1.Byter position på huvudet

Om personen gör plötsliga rörelser med huvudet när du frågar hen en fråga, då kan det handla om en lögn. Ofta kommer rörelserna precis innan personen ska svara på frågan. Att flacka med blicken är också ett vanligt tecken på att någon talar osanning.

2. Andningen förändras

Om andningen blir tyngre beror det på att hjärtfrekvensen och blodflödet förändras. Det i sin tur beror på att man blir mer spänd och nervös när man ljuger.

3. Stillastående

När man har ett vanligt samtal med någon är det normalt att röra lite på kroppen, helt omedvetet. En person som ljuger kämpar mot instinkten att fly situationen, vilket kan resultera i att den i stället står ovanligt still.

4. Upprepning av ord

Det här händer av två anledningar: dels för att personen som ljuger försöker övertala dig och sig själv om att lögnen är sann, men också för att köpa tid, så att hen kan komma på bättre lögner.

5. Lämnar för mycket information

När någon berättar för mycket – utan att du har frågat om det – är risken stor att personen ljuger. Lögnare pratar ofta mycket för att verka mer öppna, och på så sätt mer pålitliga.

Källa: Leanne Brinke, forskare i psykologi på University of California 

”Det är inget” och ”Jag mår bra” har nog de allra flesta sagt fast de egentligen inte menar det. Enligt en studie tillhör dessa fraser de vanligaste lögnerna bland både kvinnor och män, rapporterar Daily Mail.

Mest oärliga på sociala medier är enligt studien australiensiska kvinnor. Där 64 procent erkänner att de har ljugit på Twitter, Facebook eller Instagram jämfört med motsvarande siffra hos män på 36 procent.

Kvinnors lögner tenderar att oftare handla om att mörka sina inköp medan mäns lögner oftare handlar om kommunikation. ”Den här är inte ny”, ”Jag har haft den i åratal”, ”Den var inte så dyr”, ”Den var på rea” – tillhör de vanligaste lögnerna bland kvinnor.

LÄS MER: Det ljuger vi mest om när vi nätdejtar

Bland männen är de vanligaste lögnerna: ”Jag hade ingen mottagning”, ”Mitt batteri dog” och ”Förlåt, jag missade ditt samtal”.

Undersökningen visade även att båda könen ljugit om sina alkoholvanor där ”Jag drack inte särskilt mycket” förekom mest.

Studien är en del av ett femårigt projekt som en Sydney-baserad reklambyrå startat för att ta reda på hur oärliga vi är på nätet.

LÄS MER: Forskare: Barn med bra minne är duktigare på att ljuga​