Forskare har uppskattat att en liten andel p-pilleranvändare mår psykiskt dåligt, men hittills har det varit skralt med forskning på området. Nu har forskare från flera universitet i Sverige gjort en studie omfattande 202 kvinnor, 24 år gamla. Deras humör undersöktes först när alla var hormonfria och sedan efter att de börjat äta piller.

►LÄS MER: Debatt: Inför åldersgräns på p-piller – de gjorde mitt liv ett helvete 

Resultatet av den ännu ej publicerade studien är att 24 procent av kvinnorna som åt p-piller mådde sämre, jämfört med 17 procent av kvinnorna som åt placebo, rapporterar SVT Nyheter.

– Studien visar att kvinnorna som fick äta p-piller mår sämre gällande framför allt tre symptom: de får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger en av huvudförfattarna till studien, Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

►LÄS MER: Det "manliga" p-pillret snart här – kan vara på marknaden inom två år

Hon vill ändå inte rekommendera kvinnor att sluta med p-piller.

– Kvinnor ska absolut inte spola ned sina p-piller i toaletten för att de tar del av de här resultaten. Vi ser också att det är en stor andel som mår oförändrat eller bättre av sina p-piller, säger hon till SVT.