Under 2015 fick skägg ett oförtjänt dåligt rykte när nyheten om att ”skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter” spreds i sociala medier. Skägget sades kunna utlösa hudinfektioner – men nu visar forskning att det tvärtom kan vara bättre för hälsan att låta skägget växa.

I en studie som publicerats i Journal of Hospital Infection, slår forskarna i stället fast att renrakade löper tre gånger så hög risk att drabbas av en bakterietillväxt i ansiktet. 

– Vår studie antyder att ansiktsbehåring inte ökar risken för bakteriekolonisation om man jämför med renrakade, står det i rapporten.

►LÄS MER: Skägg innehöll mer bajsbakterier än i toaletter

Metro har tidigare pratat med bakteriologiprofessorn Agnes Wold som bekräftar studiens resultat. 

– En skäggig människa har ju mindre bakterier på sig än en slätrakad, det är känt. För när man rakar sig blir det små hål i huden och då läcker det ut lite blodplasma vilket gör att bakterierna får näring och börjar tillväxa, sade Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi till Metro i maj. 

Därför tycker hon inte att skäggiga män ska vara oroliga. Att ha lite bakterier i ansiktet är inte något att oroa sig för. 

– Jag anser inte att det är något farligt med att ha hudbakterier.

► LÄS MER: Kvinna slet av skägget på man