Fakta: Slovakien

Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och har 5,5 miljoner invånare, varav drygt 600 000 i huvudstaden Bratislava.

Landet blev självständigt efter delandet av Tjeckoslovakien 1993, blev medlem i EU och Nato 2004 och antog euron som valuta 2009.

Premiärminister sedan 2012 är Robert Fico.

Partiet fick 44,4 procent i valet 2012.

Undersökningarna från det privata tv-bolaget Markiza visade att det styrande partiet fick drygt 27 procent. Det liberala partiet Frihet och solidaritet (SaS) beräknades att få 13 procent, medan konservativa Olano-Nova beräknades få 11 procent, enligt Reuters.

Smer-SD var segertippat inför valet, men partiet har backat rejält från dess 44 procent i valet 2012 och måste söka en koalitionspartner för att bilda regering. Ett alternativt är högerpartiet Slovakiens nationella parti (SNS) som fick 8 procent. Även det extrema nationalistpartiet Vårt Slovakien, som fick 7 procent, får parlamentsplatser. Minst nio partier tros ta plats i det nya parlamentet.

Valrörelsen har präglats av Ficos hårda retorik om flyktingar och migranter som påminner mycket om Viktor Orbáns i Ungern och Jaroslaw Kaczynskis i Polen.

Slovakien har sagt nej till alla former av gemensamt flyktingmottagande inom EU. Fico har bland annat hävdat att jihadister maskerade till flyktingar söker infiltrera EU.

Samtidigt finns ett missnöje hos många väljare i Slovakien med bland annat låga löner bland offentliganställda.

– Fico fortsätter att prata om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, säger 44-åriga kontorsarbetaren Alena Takacova till AFP.