Syriska demokratiska styrkorna, kurdiska och arabiska miliser med stöd av USA, rycker allt närmare Manbij i norra Syrien, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som är baserat i Storbritannien. Styrkorna befinner sig nu ett fåtal kilometer från staden på tre olika håll. I samband med anfallet har tusentals civila flytt, efter att IS släppt sitt tidigare förbud mot detta.

SOHR rapporterar också om att regeringstrupper uppbackade av ryskt militärflyg nu kunnat ta sig så nära som 25 kilometer ifrån en stad i provinsen Raqqa, ett av IS fästen.

Rapporterna kommer samma dag som landets president Bashar al-Assad håller sitt första tal till det nya parlamentet. I dag säger också FN att de fortfarande väntar på ett riktigt godkännande från landets ledning för att få skicka en hjälpsändning till den belägrade staden Daraya.

Även i Irak, bland annat i al-Falluja, möter jihadiströrelsen IS motstånd. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger till den statliga tv-kanalen TRT att landet skulle ge sitt starka stöd om försök görs att återta staden Mosul från IS.