Fakta: Nio kandidater i debatten

Nio republikanska presidentaspiranter deltar i tv-kanalen CNN:s debatt i Las Vegas natten till onsdag. Debatten är den femte i ordningen.

För att få vara med måste de ha uppfyllt ett av följande kriterier: Att i opinionsmätningar mellan den 29 oktober och 13 december fått ett genomsnittligt nationellt stöd på minst 3,5 procent, att ha ett stöd på 4 procent i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa eller att ha ett stöd på minst 4 procent i den likaledes viktiga delstaten New Hampshire.

00#0000000AspirantTitelSnittstöd i procentDonald Trumpfastighetsmagnat33Ted CruzTexassenator16,1Marco RubioFloridasenator12,6Ben Carsonpensionerad neurokirurg, författare12Jeb Bushexguvernör i Florida4,0Chris ChristieNew Jerseyguvernör2,9John KasichOhioguvernör2,3Carly Fiorinatidigare chef för HP2,3Rand PaulKentuckysenator2,1

Källa: CNN och Real Clear Politics

"Han är en mardröm till människa", säger en tidigare klasskamrat från universitetet i Princeton till amerikanska medier, enligt den amerikanska veckotidningen The Week.

"Jag gillar honom inte", säger förre presidenten George Bush.

Han är en "riktig åsna" säger kongressens förre talman John Boehner, enligt The Washington Post.

Stort väljarstöd

Den ultrakonservative Ted Cruz vill som stora delar av det republikanska partiet sänka skatterna. Han vill också förbjuda abort och bygga en mur mot den mexikanska gränsen. Åtgärder som delar av det republikanska etablissemanget borde gilla.

Men trots det verkar de hellre vilja ta gift än att se Cruz som partiets näste presidentkandidat. Skälet till avskyn är enligt amerikanska medier hans buffliga stil och ovilja att vara en lagspelare. Det stör etablissemanget eftersom de fruktar att de med honom som president får en "enmansshow".

Trump mot Cruz

Trots det är Cruz den kandidat som på allvar hotar fastighetsmagnaten Donald Trump om Republikanernas presidentkandidatur. Enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning av sju väljarundersökningar har Cruz ett väljarstöd på drygt 16 procent, vilket är ett rejält uppsving jämfört med för en månad sedan. Han är också tippad som vinnare i det viktiga nomineringsmötet i Iowa i februari, som inleder primärvalssäsongen.

Men Trump har en överväldigande ledning bland republikaner nationellt, med ett stöd på 33 procent. Fastighetsmagnaten som förra veckan fick kritik världen över för sina antimuslimska utspel är nu inriktad på att i den direktsända debatten i Las Vegas sänka Cruz, enligt nyhetsbyrån Reuters.