– I dag öppnas ett fönster mot framtiden. I dag inviger vi ett verktyg som gör det osynliga synligt.

Christoph Quitmann, direktör på Max IV när han på tisdagen invigde forskningsanläggningen.

Bakgrund: Max IV

Max IV är en så kallad synkrotronljuskälla. Genom att skicka iväg elektroner i närmare ljusets hastighet alstras så kallad synkrotronljusstrålning. Strålningen kan i sin tur användas som en mycket kraftig röntgen. Det objekt som den lilla ljusstrålen träffar kan röntgas med sådan kraft och precision att forskarna kan se hur materialet är uppbyggt ända ner på atomnivå. Genom att öka förståelsen för materialets uppbyggnad kan man förändra det, och skapa bland annat bättre material och mer framgångsrika läkemedel. Ett aktuellt exempel är försöken att göra plast av träfiber.

Källa: Max IV

Under pompa och ståt, koreograferad dans och nickningar till ljusbäraren Lucia invigdes på tisdagen en milstolpe i svensk forskningshistoria. På plats inne i det vita och silverfärgade komplexet fanns bland annat Kung Carl XVI Gustaf, statminister Stefan Löfven (S) och runt 500 inbjudna gäster.

– I dag öppnas ett fönster mot framtiden. I dag inviger vi ett verktyg som gör det osynliga synligt, sade Christoph Quitmann, direktör på Max IV när han öppnade ceremonin.

Bäst i världen

Max IV började byggas 2010 och är precis som namnet antyder den fjärde synkrotronljuskällan i Lund. Byggnaden kan enklast beskrivas som en kombination av en gigantiskt röntgen och ett mikroskop för materialforskning. Den kommer att bli den vassaste i världen av sitt slag, vilket innebär att den kan alstra en röntgenstråle med mycket hög intensitet.

Varje år väntas runt 2 000 forskare från både universitet och näringsliv tillsammans med 240 anställda genomföra experiment inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi och nanoteknologi. Detta med en hittills oöverträffad precision.

– Som statminister är jag mycket stolt över att tillkännage att världens ledande forskningsanläggning inom detta område nu finns i Sverige, sa Stefan Löfven, när han talade till de inbjudna gästerna.

Max och ESS

Tillsammans med forskningsanläggningen ESS som invigs 2023 blir Lund världsledande på flera forskningsområden. ESS är till skillnad från MAX en neutronkälla. Men de båda anläggningarna har ett liknande syfte och kommer att komplettera varandra.

– Vår ambition är att bli Europas mest innovativa region, sa Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande under ett tal i samband med invigningsdagen.

Forskningen på Max IV kommer att dra igång på allvar under nästa vår.