Även om stormens öga inte nådde land i Taiwan drabbades de östra och södra delarna av ön av skyfall och rekordstarka vindar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En väderstation i Henchun på Taiwans sydspets uppmätte de starkaste vindarna i sin 120-åriga historia, enligt den taiwanesiska vädermyndigheten.

Med vindhastigheter på upp till 73 meter i sekunden (263 kilometer i timmen) klassificeras Meranti som kategori 5, den högsta nivån på den så kallade Saffir-Simpson-skalan. Meteorologer varnar för att upp till 800 millimeter regn kan komma att falla i Taiwans bergområden, och att skyfallen riskerar att utlösa jordskred. Omkring 1 500 personer har fått lämna sina hem när riskområden har evakuerats, enligt AFP.

Meranti väntas påverka Taiwan ända tills i morgon, då supertyfonen väntas dra in över provinserna Guangdong och Fujian i södra Kina. Där har tåg redan ställts in i väntan på ovädret, och myndigheterna förbereder evakueringar, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till statliga medier i Kina.