Fakta: Valet i Burma

Militären har styrt Burma sedan 1962. 2011 infördes formellt en civil regering, men de tidigare toppofficerarna har fortsatt stor makt. Valet i söndags, det första fria på 25 år, har hyllats som ett potentiellt genombrott för demokratin. Kring 30 miljoner av landets 52 miljoner invånare hade rätt att rösta.

Nuvarande presidenten Thein Sein har tidigare varit general och premiärminister under juntans styre.

Fredspristagaren Aung Sang Suu Kyi, född 1945, hyllas som demokratihjälte och personifierar den politiska oppositionen. Hon satt under många år i husarrest, men kampanjar nu för det mycket populära partiet NLD, som vann en jordskredsseger i valet 1990. Det valets resultat blev dock aldrig verklighet eftersom militärjuntan vägrade att lämna ifrån sig makten.

Författningen förbjuder personer med utländska barn eller makar att bli president – en formulering som militären anklagas för att ha skräddarsytt för att hålla Suu Kyi borta från ämbetet. Hennes avlidne make, som hon har barn med, var engelsman.

NLD och partiledaren Aung San Suu Kyi har säkrat 348 platser och rösträkningen är ännu inte avslutad, meddelar landets valkommission.

Det betyder att NLD med god marginal samlat tillräckligt många platser både i över- och underhuset för att tillsätta presidentposten och forma regering. Hittills har NLD fått 80 procent av rösterna, skriver Reuters – mer än de två tredjedelar av väljarnas stöd som krävs.

Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Aung San Suu Kyi till valsegern: "Jag har alltid varit mycket imponerad av hennes outtröttliga arbete och de personliga uppoffringar som hon gått igenom under många år för att få till stånd demokrati", skriver hon.

"Men framför allt vill jag gratulera Burmas folk för framgången med valet", fortsätter Wallström som sedan påpekar att hon hoppas att minoritetsfolket rohingya kan delta fullt ut och att alla muslimska kandidater kan kandidera i framtida val.

Osäker framtid

Minnet av 1990 års val, som NLD vann men som sedan ignorerades av militären, finns kvar. Trots det övertygande valresultatet som nu presenterats är det ännu oklart vem som kommer att få den verkliga makten i landet.

– Militären sitter på betydande politisk makt och nu väntar man på förhandlingar om en reell politisk övergång, säger Shantana Shahid på Svenska Burmakommittén.

– Det är nu som jättemycket kommer att avgöras. Det är svårt att förutspå, de kommande månaderna är oerhört viktiga, säger hon.

Enligt författningen som utformats av militären kan Suu Kyi själv inte bli president eftersom hennes barn är utländska medborgare. Dessutom är militären garanterad 25 procent av platserna i parlamentet.

NLD gratuleras

FN-chefen Ban Ki-Moon har gratulerat NLD till valsegern och berömmer president Thein Sein för "modet och visionen" att leda landet mot demokrati. FN-chefen beklagar samtidigt att minoritetsgrupper, i synnerhet Rohingya, inte fått rösta, säger hans talesman Stephane Dujarric.

Även USA har gratulerat Suu Kyi.

– Det här är på många sätt en ny möjlighet för Burmas folk, säger en talesperson för president Barack Obama.

USA har indikerat att sanktioner mot landet kommer lätta om valet blir fredligt och lyckat.