Fakta: Fukt, men inte frost

Svamparna måste ha fukt för att växa. Värmen är inte riktigt lika viktig. Däremot får det inte vara frost, så smälter de ihop till en kletig sörja. Men exempelvis trattkantareller klarar kylan bättre än många andra svampar.

Svampexperten Michael Krikorev har gett upp. Det är för dåligt med höstsvamp, tycker han, så han har inte ens varit ute i skogarna.

Det har däremot svampexperten Pelle Holmberg, även om inte han heller har hittat så väldigt mycket. Båda konstaterar att det här svampåret kommer att gå till historien, med både regn och torka om vartannat

– Det har varit rent bedrövligt, det har varit så torrt. Men nu har det regnat på många håll, och då kan trattkantareller, svart trumpetsvamp och rödgul trumpetsvamp komma. Jag har sett att de finns, men bara som små, de står och stampar, säger Pelle Holmberg.

Allra längst i norr, där det är snö och minusgrader, kommer förstås ingen svamp. Men i de södra och mellersta delarna finns gott hopp, tror han.

– Det är regnet som avgör, men det kan vara väldigt stora lokala skillnader, säger han.

Han tror till och med på en sista våg av gula kantareller, innan frosten segrar definitivt över svamparna.

– Jag har varit med om att plocka gula kantareller till nyår. De klarar kylan om det inte är minusgrader, men behöver som sagt regn, säger Pelle Holmberg.