Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, skriver i ett öppet brev att MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson borde ta sitt ansvar för vad som hänt och avgå.

– För mig är det här ett lagspel och när det inte fungerar ska lagledarna avgå, säger Huber till Smålands Dagblad.

I brevet vänder hon sig bland annat mot hur språkrören försvarade Mehmet Kaplan "in i det sista", sättet att beskriva Yasir Khans vägran att skaka hand med kvinnor och Åsa Romsons beteckning på terroristattacken 9/11 som "olycka".

– De har inte uttalat sig genomtänkt och varit oproffsiga. Det här med Yasir Khan som inte vill skaka hand med kvinnor till exempel. Antingen så visste man inte om det eller så tyckte man att det kvittade, säger Etelka Huber till tidningen.

På söndagen håller partiet en telefonkonferens om krisen. Inbjudan skickades ut i fredags till partistyrelsen, distriktsordförande och förtroenderåd, skriver Expressen.

Varken språkrören eller partikansliet vill bekräfta uppgifterna.

– Vi kommenterar inte det överhuvudtaget. Det är det besked du kommer att få. Vi ger inte kommentarer till interna möten, det har vi aldrig gjort, säger Martin Kling på partiets pressavdelning, till TT.

Men Brita Wessinger, ordförande för MP i Västernorrland, bekräftar för Dagens Nyheter att mötet ska hållas.

– Vi befinner oss i en kris just nu och det är viktigt att vi kan ventilera det som har hänt den senaste tiden, säger Brita Wessinger till DN.