Fakta: Saudiarabien

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnorna nu för första gången får delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Kvinnor står under manligt förmyndarskap. Kvinnliga demokratiaktivister har i särskilda aktioner trotsat förbudet för kvinnor att köra bil genom att sätta sig bakom ratten och sedan publicera bilder av det på sociala medier.

– Vi kommer att rösta på kvinnorna, även om vi inte vet någonting om dem. Det räcker med att de är kvinnor, säger Um Fawaz, lärare i staden Hafr al-Batin, till nyhetsbyrån AFP.

Fler än 900 kvinnor kandiderar i lokalvalen den 12 december, som även är de första där kvinnor tillåts rösta.

Men att driva valrörelse är allt annat än lätt i ett land fritt från demokratisk tradition, där alla kvinnor måste ha en manlig förmyndare, bära heltäckande slöja, inte får köra bil och inte tillåts resa eller arbeta utan tillstånd från en manlig familjemedlem.

Kandidater som vill hålla valmöten måste ha separata möten för kvinnor och män. Och de kvinnor som vill ha möten med män tvingas prata med dem genom en manlig talesperson. Många satsar i stället på sociala medier i sina kampanjer.

Endast 131 000 kvinnor har registrerat sig för att rösta, av landets drygt 20 miljoner invånare, och många uppges ha stoppats av olika byråkratiska hinder.

43-årige Saud al-Shammry, från Riyadh, säger till AFP att han "mycket väl" kan tänka sig att rösta på en kvinnlig kandidat.

– Vi vill ha utveckling och verklig förändring, fritt från jäv utifrån stam eller familj.