"Det skulle innebära ett stor bakslag för IS."

Michael Jonsson, IS-expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), om vad ett återtagande skulle innebära för terrororganisationen.

IS fortsätter tappa mark

USA leder en internationell allians som sedan augusti 2014 bekämpar extremistgruppen Islamiska staten (IS) genom bland annat flygangrepp.

Enligt rapporter från i maj i år från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har IS förlorat omkring hälften av den markyta gruppen kontrollerat i Irak, däribland städerna al-Falluja, al-Ramadi och al-Hit.

Extremistgruppen har svarat med terrordåd i Nice, Istanbul, Bagdad och Dhaka med hundratals döda och skadade som följd.

Det tänkta återtagandet av Mosul innebär en omfattande militär och humanitär utmaning. Det är dessa frågor som diskuteras under mötet onsdag-torsdag då representanter för samtliga EU:s medlemsstater deltar, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det kommer att bli den absolut svåraste striden, inte minst med tanke på att det är notoriskt svårt att slåss i stadsbebyggelse för reguljära arméer. Fördelar man har som reguljär armé, med bland annat flygunderstöd, neutraliseras i viss mån vid strid i stadsmiljö. Dessutom har IS haft två år på sig att bygga upp och förbereda ett försvar mot en offensiv mot Mosul, säger Michael Jonsson, IS-expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Injagar skräck

När terrororganisationen pressas på en front leder det dessutom till upptrappat våld på annat håll, konstaterar Jonsson.

– De försöker injaga skräck och avleda uppmärksamheten genom självmordsbombingar i till exempel Bagdad, för att göra det svårare för motståndarna att koncentrera sina trupper till en front, säger Jonsson.

Nyligen återtog irakiska styrkor, uppbackade av USA:s flygvapen, flygbasen Qayara söder om Mosul. Den ska användas för den kommande attacken. Enligt Brett McGurk, president Barack Obamas särskilda sändebud avseende kampen mot IS, kommer Mosul att bli den mest betydelsefulla utmaningen hittills, rapporterar Reuters. Ett återtagande av Mosul är både praktiskt och symboliskt viktigt, tillägger Michael Jonsson:

– Det skulle innebära ett stor bakslag för IS. Samtidigt ska man komma ihåg att IS har tagit tillbaka städer förut.

Många flyktingar

I styrkorna ska irak-kurdiska peshmerga-soldater, irakisk militär och 15 000 stridande från Nineve-provinsen ingå. Under USA-mötet ska man i detalj gå igenom hur nödhjälpen ska utformas, hur Mosul ska stabiliseras efter anfallet och hur ett lokalt styre ska kunna upprättas. Förhoppningen är att Mosul ska kunna återtas före årets slut.

FN uppskattar att ett värsta scenario skulle innebära att över en miljon människor blir tvungna att fly Mosul. De kommer att behöva mat, vatten och skydd under tre till tolv månader, beroende på hur omfattande förstörelsen av staden blir.

Omkring 60 länder ingår i den allians som på olika sätt bekämpar IS.