– Folk måste registreras. Utan registrering – inga rättigheter.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter det extrainsatta mötet om flyktingkrisen i söndags. (TT)

Fakta: Balkanmötet i Bryssel

Minitoppmötet i Bryssel i söndags var inte ett formellt EU-möte eftersom endast 10 av 28 medlemsländer fanns på plats. På mötet deltog totalt 13 länder, huvudsakligen på stats- eller regeringschefsnivå: Grekland, Albanien, Makedonien, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Slovenien, Ungern, Österrike, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna. De två sistnämnda är EU:s nuvarande och kommande ordförandeland och representerades av utrikesminister respektive migrationsminister.

Mötesvärd var EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som även bjudit in EU:s permanente ordförande Donald Tusk, EU:s utrikesansvariga Federica Mogherini, FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres, EU-parlamentets talman Martin Schulz samt cheferna för EU-organen Frontex och EASO.

Fakta: 17 punkter för att stävja flödet

Länderna längs "Balkan-rutten" har enats om ett 17-punktsprogram, framtaget av EU-kommissionen, för att få bukt med flyktingflödet.

Bland punkterna finns löften om bättre samordning och mer utbyte av information samt löfte om att inte bolla vidare flyktingar och migranter utan att informera grannländerna.

Fler ska fås att stanna och invänta asylbesked i Grekland med hjälp av fler mottagningsplatser. Sjöinsatsen Poseidon i Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet ska utökas och Grekland, Makedonien och Albanien ska "stärka skötseln av sin externa landgräns".

Samarbetet med Afghanistan, Bangladesh och Pakistan ska "intensifieras" för att skynda på processen med att skicka tillbaka dem som inte beviljats asyl.

Efter ett nästan åtta timmar långt möte i Bryssel i söndags enades de närmast berörda länderna om ett 17-punktsprogram för att få ordning på situationen.

Vissa av åtgärderna är akuta – som att skicka 400 poliser till Slovenien inom en vecka för att hjälpa till med hanteringen av alla de flyktingar, främst från Syrien, som är på väg genom regionen.

Samtidigt lovar alla att ge de vandrande människorna värme och skydd.

– Det får inte vara så att i EU år 2015 ska folk lämnas att klara sig själva och sova ute på fälten i minusgrader, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på presskonferensen efter mötet.

"Måste registreras"

De flesta åtgärderna går ändå ut på att försöka dämpa själva flödet, bland annat genom 100 000 nya mottagningsplatser i främst Grekland. Juncker tryckte hårt på att bollandet av flyktingarna från land till land måste få ett slut.

– Jag vill vara tydlig: folk måste registreras. Utan registrering – inga rättigheter, fastslog kommissionsordföranden.

Om det räcker för att få stopp på alla dem som vill vidare till exempelvis Tyskland och Sverige återstår dock att se. Makedonien – ett av tre icke-EU-länder på mötet i söndags – varnar för att landet maximalt kan ta hand om 2 000 personer på flykt.

– Vi kan bara vara ett transitland. Makedonien har inte kapacitet att hålla ett stort antal flyktingar . . . om korridoren stängs, sade president Gjorge Ivanov efter mötet.

Byter rutt?

Hittills har just Makedonien varit mellanstation för hundratusentals flyktingar och migranter som sökt sig norrut efter att först ha anlänt till Grekland via Turkiet. Om den rutten stängs kan ytterligare en sjöfärd bli aktuell, om flyktingarna i stället söker sig mot Italien via Albanien.

– Det är geografiskt en möjlighet . . . Vi måste vara redo för alla eventualiteter, men vi har ännu ingen konkret information om att det är på gång, sade Natasha Bertaud, taleskvinna för EU:s asylkommissionär, på måndagen.