Fakta: Vad händer med Rousseff?

Avsatt av senaten, anklagad för att ha brutit mot landets budgetregler, ansluter sig nu Dilma Rousseff till nästan tolv miljoner arbetslösa i Latinamerikas största land. När hon – tillsammans med taxen Fafa – för sista gången kliver ut ur det ståtliga Palácio da Alvorada i Brasilia kommer hon att få vänja sig vid ett liv utan presidentplanet och mängder av sekreterare, rådgivare, kockar och vakter.

Men hon kastas inte direkt ut på gatan. Rousseff väntas inom kort återvända till sin hemstad Porto Alegre i södra Brasilien där hon har en blygsam lägenhet.

Frågan är vad Rousseff – som varit i det närmaste besatt av sitt arbete – kommer att göra med sitt liv som expresident. Hon uppges ha tackat nej till två erbjudanden om att studera utomlands, i Frankrike och USA. Hon har inte stängts av från offentliga uppdrag och det är inte omöjligt att hon tar sikte på kongressen.

Fakta: Michel Temer

Den konservative politikern Michel Temer har styrt Brasilien sedan i maj, då Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. Temer var tidigare vicepresident och har haft en nyckelroll i processen med att ställa Rousseff inför riksrätt.

Temer beskrivs som en diskret politiker som fram till i våras hållit sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

I april blev kampen mellan Rousseff och Temer offentlig på riktig – då Temers utkast till det tal han förberett om Rousseff skulle förlora en omröstning i underhuset läckte ut. I talet sade han att Brasilien behöver en regering som kan rädda landet. Han hävdade att han skickat det till några parlamentsledamöter av misstag, men Rousseff anklagade honom för att ha gjort det medvetet.

Källa: BBC

Ett nytt kapitel har inletts i Brasilien. I och med att Rousseff avsatts upphör också Arbetarpartiets över ett decennium långa vänsterstyre. Förutom nycklarna till presidentpalatset ärver Temer ett land i ekonomisk recession och djup politisk kris.

75-årige Temer har lovat att ena Brasilien och skapa jobb och politisk stabilitet för att locka utländska investerare. Men det är ingen lätt uppgift.

– Han har föreslagit en rad olika åtgärder, men en stor del är saker som är väldigt svåra att få igenom i parlamentet, där hans mittenhögerparti PMDB saknar majoritet. Det är ovisst om han kommer att få igenom sin politik, säger Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Krisande land

När Rousseff valdes till makten 2010 var Brasilien världens sjunde största ekonomi. Men råvarumarknadens priskollaps satte stopp för exportsagan och krisen följdes av socialt missnöje och stora protester. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och lett en djupt korrupt regering.

Men Temer har också anklagats för korruption och det är inte bara i parlamentet han saknar stöd. Det brasilianska folket har underkänt honom i flera opinionsundersökningar, där han till och med fått lägre stöd än Rousseff.

– Det finns ett stort problem kring förtroendet för det politiska etablissemanget. Och Temer har inte valts av folket. Det kan hända att han får något mer stöd om ekonomin blir bättre, men det beror inte bara på hans politik utan också på den internationella marknaden och priset på Brasiliens exportprodukter, säger Rivarola.

Söker erkännande

Knappt hade Temer svurits in förrän han gav sig av ut i världen. Senare i veckan skakar han hand med sina nya kollegor vid G20-mötet i Kina.

– De ville snabba på riksrättsprocessen eftersom Temer vill framträda som legitim president vid den här typen av evenemang och på så sätt få mer internationellt erkännande för sin position. Men Brasilien är väldigt splittrat och det är svårt att sia om vad som väntar, konstaterar Rivarola.

Den avsatta presidenten Rousseff försöker samtidigt att få senatsbeslutet ogiltigförklarat. På torsdagen lämnade hon in en ansökan till Högsta domstolen om att granska riksrättsförfarandet i senaten. Hennes advokat José Eduardo Cardozo krävde i inlagan processen i senaten måste göras om.