Fakta: Stora jordbävningar

Här är några av de största jordbävningarna under de senaste tio åren:

April 2015: Nästan 8 900 människor mister livet i ett skalv med magnituden 7,8 i Nepal. Ett massivt efterskalv med en magnitud på 7,3 kräver ytterligare dödsoffer.

Mars 2011: En jordbävning utanför Japans huvudö Honshu, med magnituden 9,0, utlöste en tsunami som bland annat förstör kärnkraftverket Fukushima. Nästan 18 900 personer omkommer.

Januari 2010: Mellan 250 000 och 300 000 människor omkommer i en jordbävning med magnituden 7,0 på Haiti.

April 2010: 3 000 personer rapporteras döda och saknade efter att ett jordskalv med magnituden 6,9 drabbar Yushu i nordvästra Kina.

Maj 2008: Över 87 000 människor rapporteras döda eller saknade efter ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuanprovinsen i Kina.

Oktober 2005: En jordbävning med magnituden 7,6 dödar över 75 000 personer, de allra flesta i Pakistans nordvästra gränsprovins och i Kashmir.

Myndigheterna arbetar febrilt för att försöka fastställa skadorna efter måndagens jordbävning, som hade sitt epicentrum i svårtillgängliga Hindukush i norra Afghanistan. Skalvet, med magnituden 7,5, drabbade också områden i Pakistan.

Oklar omfattning

Hittills har över 360 dödsoffer bekräftats, men siffran kan komma att stiga i takt med att omfattningen av katastrofen klarnar. Skalvet har utlöst jordskred, byggnader har rasat och kommunikationerna skurits av.

– Det finns inget sätt att kommunicera med tjänstemän i Kohistan, där ligger kommunikationssystemet nere och vägarna är blockerade, säger en polistjänsteman i pakistanska Peshawar om läget i ett distrikt i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, till nyhetsbyrån AFP.

I Chitral i norr har skalvet skadat vattenförsörjningssystemet och omkring 80 000 människor uppges vara utan vatten där. De flesta av de dödsoffer som hittills bekräftats kommer från Pakistan. Där blev skalvet en smärtsam påminnelse om jordbävningen för tio år sedan, i vilken 75 000 människor miste livet och 3,5 miljoner blev hemlösa.

– Jag lämnade allt och sprang mot mina barns skola, säger Shehnaz Rasheed i Muzaffarabad, vars dotter dödades i katastrofen 2005, till AFP.

Vädjar om hjälp

Förtvivlade överlevande vädjar om mat och filtar, men hårt väder, besvärlig terräng och upprorsfickor fördröjer räddningsinsatser.

Afghanska tjänstemän säger att provinserna Badakhshan, Takhar och Kunar har lidit enorm förödelse. Stora delar av Badakhshan kontrolleras av talibaner, vilket utgör en stor utmaning för officiella hjälpinsatser.

Talibanerna uppmanar organisationer att inte hålla tillbaka hjälpen och lovar att låta dem få tillträde till de nödställda områdena. Extremisterna skriver också i ett uttalande på sin webbsida att de tänker hjälpa behövande.