Fakta: Frankrike i Syrien och Irak

USA leder multinationella flygoperationer mot Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak.

Frankrike har länge deltagit i flygangreppen i Irak och anslöt sig i september till bombningar av IS även i Syrien.

Ryssland ger militärt stöd till Syriens president Bashar al-Assad och vill att diktatorn ska få sitta kvar åtminstone under en övergångsregering.

Västmakterna har länge krävt att al-Assad ska bort. Frankrike har haft som villkor att en politisk övergång i Syrien ska syfta till att Bashar al-Assad avsätts.

På senare tid har dock flera västländer, bland annat Tyskland och Storbritannien, gläntat på dörren för att al-Assad skulle kunna sitta kvar under en övergångsperiod.

TT: Vad är IS motiv för att utföra attacken?

– Frankrike deltar i kampen mot IS i Syrien och Irak, så det finns ett politiskt motiv förstås. Men sedan var det en attack mot det öppna samhället, mot rockkonserter – mot allt detta som IS ser som en förkastlig livsstil, säger Lars Nicander, chef för centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

TT: Frankrike har nyligen drabbats av terrordåd. Hur kunde det få hända igen?

– Terroristerna har blivit svårare att upptäcka. Generellt sett kan man säga att terroristerna har blivit skickligare efter (Edward) Snowden. Han avslöjade vilken kapacitet säkerhetstjänsterna hade att avlyssna dem, säger Lars Nicander.

TT: Är det omöjligt att skydda sig mot sådana här attacker?

– IS strategi är att få mycket lojalitet hos enskilda individer. Det är klart att ju mindre organiserat ett dåd är, desto svårare blir det att upptäcka och förebygga, säger statsvetaren Malena Britz, också hon verksam vid Försvarshögskolan.

– Det är en avvägning mellan effektivitet och integritet. En sådan som Breivik går inte att skydda sig mot, en sådan som är ensam, som inte kommunicerar med någon, säger Lars Nicander.

TT: Frankrike bombar IS-fästen i Irak och Syrien. Vad betyder det att det är just IS som ligger bakom attacken i Paris?

– Nu har Frankrike en tydlig fiende på hemmaplan. Tidigare har Frankrike sett sina bombningar i Irak och Syrien som stöd för andra – men nu har man fått en egen tydlig fiende. Frankrike har inte tidigare sett det som att landet varit i krig, men nu kan det hända att man börjar betrakta det så, säger Malena Britz.

TT: Kommer det att förändra hur Frankrike agerar?

– Jag tror inte Frankrike kommer att ändra sin utrikespolitik. Det lyckades i Spanien 2004 efter bombattentatet i tunnelbanan. Spanien drog sig ut kriget i Irak, tog hem trupperna, det blev nyval och regeringen föll. Men i Frankrike är det tvärtom – där är man mer beslutsam än någonsin, säger Lars Nicander.

TT: Samtal om Syrienkrisen pågår i Wien, hur kommer de att påverkas?

– Det är möjligt att man kanske kan enas mer. Man måste prioritera sina fiender nu, och Bashar al-Assad är inte den största fienden längre. Då får man enas i kampen mot IS och så får man lösa andra problem senare, säger Malena Britz.

TT: Vilka andra konsekvenser kan terrordådet få?

– Nu har Frankrike också stängt gränserna, och risken ökar att ännu fler länder gör det, så Schengensamarbetet kommer nog få ta lite paus ett tag, säger Malena Britz.