Fakta: Skogsbränder

Skogsbränder orsakas av blixtnedslag eller av mänskligt slarv. De var tidigare en naturlig del av skogens förnyelse. Vissa arter gynnas av skogsbränder, medan andra är helt beroende av bränder för att fröna ska gro.

Vid skogsbränder i Sverige har grovbarkiga tallar störst chans att klara sig, medan granar vanligtvis stryker med.

I Sverige brann skogen med intervaller om högst 50 år fram till 1800-talet, fram till dess att den blev ett ekonomiskt intresse och resurser började sättas in.

Under sommaren övervakas skogen i stora delar av Sverige med hjälp av flygplan för att upptäcka skogsbränder i tid.

Källa: NE

– Vi räknar med att bekämpa branden i skogsområdena under månader framöver, om vi inte får ett betydande regn på 100 millimeter, säger Chad Morrison, talesperson vid räddningstjänsten i den brandhärjade provinsen Alberta, till tidningen Toronto Star.

Fler än 500 brandmän sliter med att begränsa eldens framfart. En av dem sade till tv-kanalen CBC att vissa av dem jobbat i 40 timmar i sträck för att släcka "besten", som branden döpts till i kanadensiska medier. Lågorna har slukat 2 000 kvadratkilometer, en yta stor som två tredjedelar av Gotland, under den dryga vecka som branden har rasat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vädret avgörande

Jan Wisén, brandexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att skogsbranden är tio gånger större än den som härjade i Västmanland under sensommaren 2014:

– Det innebär att det är otroligt svårt att på ett konventionellt sätt släcka den, för att inte säga omöjligt, säger han till TT.

– Även om man skickar hur mycket brandmän som helst kommer det aldrig att räcka till. Man behöver hjälp av naturen, antingen genom naturliga begränsningslinjer eller genom ändrade väderförhållanden.

Väderprognosen utlovar tyvärr inte något betydande regn över brandområdet under de kommande veckorna, skriver Toronto Star.

Hundratusentals flydde

Tidiga insatser är avgörande, förklarar Jan Wisén.

– Man hade inte tillräckliga resurser initialt. Branden var övermäktig, säger han.

Hittills har nästan 100 000 människor tvingats lämna sina hem, till största delen Fort McMurrays omkring 88 000 invånare. Stora delar av staden har utplånats, skriver Reuters.

Samtidigt sluter Kanadas invånare upp för de drabbade. Sarah Buller, som tvingades evakuera Fort McMurray, berättar hur lokala jordbrukare ställde sig längs vägen för att ge mat, vatten och bensin till de som flydde.

Dyr historia

– Folk erbjuder sig verkligen att öppna sina hem för oss. Jag känner mig överväldigad av hur godhjärtade de är, säger hon till Toronto Star.

Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.

"Besten" väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden, skriver Toronto Star.