Fakta: Många år i fängelse

Lars Carlander, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, var känd som en av Sveriges mest notoriska återfallsförbrytare. Han hade suttit i fängelse nästan 40 år av sitt liv.

Han åtalades så sent som i somras, för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg i maj förra året. Han var misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

2009 dömdes han till flera års fängelse för bland annat ett bankrån i Säter.

Han har under flera årtionden klassats som en av landets farligaste förbrytare. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.

Bland de mer omskrivna var rånet mot postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholm hösten 1979. Han genomförde kuppen tillsammans med en kamrat. Båda var beväpnade med automatkarbiner och bar gummimasker som föreställde Elvis Presley och John Travolta.

Under flykten sköt de 19 skott mot en polisbil. I bilen åkte tre poliser som skadades allvarligt. Carlander och hans kumpan tog även under flykten sju personer som gisslan.

En person omkom i en lägenhetsbrand i centrala Kopparberg i Örebro län på fredagen. Efter att anhöriga hade underättats bekräftade polisen i Örebro under natten att det är lägenhetsinnehavaren som har påträffats död – den kände återfallsförbrytaren Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Carlander.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, och enligt na.se fanns initialt uppgifter om bensin, vilket skulle kunna förklara det häftiga brandförloppet. Men det är inget som polisen vill bekräfta.

– Någon har anlagt eld, sen om det är den avlidne eller någon annan det vet vi inte riktigt. Därför finns anledning att anta att brott är begånget. Sen får utredningen utvisa om vi kan komma fram till vem det är, säger Jan Materne vakthavande befäl, polisen i Örebro.

En kvinna med lättare rökskador kunde räddas ur lägenheten av räddningstjänsten. När rökdykare gick in hittade de också den döde.

– Ingen är misstänkt i nuläget. Utredningen får utvisa om någon ska misstänkas, säger Jan Materne.

Polisen fick larm om ett bråk i lägenheten vid 17-tiden och när de kom till platsen upptäcktes branden.

– Jag vill inte gå in på det som var innan för allt tog en annan vändning. Det är inget vi har kunnat kontrollera på något vis, säger Jan Materne,