– De tog honom ute i Minsk, beslagtog hans mobiler och Ipad och åkte direkt med honom till ett hemligt fängelse, säger affärsmannens bror till tidningen.

Familjen har avstått från att resa till Vitryssland för att besöka mannen på grund av rädsla att själva bli indragna, enligt brodern. Till Aftonbladet säger han att svenska ambassaden i Minsk känner till affärsmannen sedan tidigare via dennes arbete och att svenska ambassadören i Vitryssland Martin Åberg personligen varit inkopplad för att hjälpa brodern liksom andra tjänstemän på beskickningen.

– Men de fick bara svaret att Vitryssland inte tänker lämna ut någon. Att det är upp till presidenten, säger brodern till Aftonbladet med syftning på den hårdföre vitryske ledaren Aleksander Lukasjenko, som är inne på sin femte mandatperiod i vad som ibland kallats Europas sista diktatur.

Utrikesdepartementet bekräftar att mannen, som är hemmahörande i Svealand, greps i Vitryssland den 27 april.

– Han företräds av ett juridiskt ombud. Ambassaden följer ärendet och står i kontakt med lokala myndigheter, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst till TT.

Ambassaden har besökt honom tre gånger, senast den 26 augusti enligt UD som inte har några uppgifter om vad mannen är misstänkt för.