Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Rättegången hölls i mars 2015, men domen har ännu inte meddelats.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan, men cirka hälften av dem är nu släppta enligt Fikru Marus juridiska ombud i Sverige, Hans Bagner. Fikru Maru förnekar brott.

Fikru Maru flydde från Etiopien 1977. För tio år sedan startade han en hjärtklinik i Addis Abeba och pendlade mellan Etiopien och Sverige. Den 12 maj 2013 greps han, misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister.

Först i mars förra året hölls rättegången, men meddelande om domen har skjutits upp gång på gång. Det senaste beskedet är den 20 juni. Då ska han få sin dom och, tror han själv, bli frisläppt.

Under tiden hålls han fängslad i det ökända Kalityfängelset. Fikru Maru är besviken på de svenska myndigheterna.

Tyst diplomati

– Jag har inte lyxen att kritisera dem som försöker hjälpa mig. Men jag kan konstatera att den svenska regeringens agerande, både offentligt och genom "tyst diplomati" inte har lyckats rubba min situation en millimeter i positiv riktning, säger han till SvD.

UD slår ifrån sig kritiken, och menar att de inte kan lägga sig i rättsprocessen.

– Både vi och ambassaden har sedan 2013 tagit upp det här ärendet med etiopiska företrädare, även på hög nivå. Vi har framfört att det är viktigt att rättsprocessen slutförs utan ytterligare förseningar, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst till TT.

Även statsminister Stefan Löfven har sedan 2015 tagit upp Fikru Marus fall i samband med tre besök till Addis Abeba. När Etiopiens utrikesminister besökte Sverige den 20 april tog även utrikesminister Wallström upp ärendet, enligt UD.

Kritik mot UD

Emy Maru, Fikrus Marus dotter, är dock djupt kritisk mot UD.

– De har absolut inte gjort tillräckligt för honom. De kunde ha gjort mycket mer på hög nivå för att påverka Etiopien, säger hon till TT.

Hon såg sin pappa för två veckor sedan och säger att han mår bra efter omständigheterna – men han är frustrerad och trött på situationen.

– Hans fysiska tillstånd är bra men det tär på psyket att i tre års tid sitta fängslad utan en rättsprocess och dom. Jag som dotter tycker det är sjukt jobbigt, jag kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste är för honom, säger Emy Maru.

Hans svenske advokat Hans Bagner kopplar regeringens försiktighet till ambitionerna att Sverige ska bli invalt i FN:s säkerhetsråd den 28 juni.

– När de svenska myndigheterna inte har den ryggsäcken att bära på kan de börja agera normalt igen och sätta ner foten, säger Bagner till SvD.

UD avfärdar kritiken.

– Det är ett helt grundlöst påstående, säger Johan Tegel på UD till TT.