Fakta: Det här handlar det om

17-åringen greps i Wien den 5 december 2015. Hennes föräldrar i Linköping hade då anmält henne försvunnen.

Hon var åtalad för medlemskap i terrororganisation, vilket för en minderårig kan ge högst fem års fängelse i Österrike.

Rättegången hölls i dag, och hon dömdes till ett års fängelse för medlemskap i en terroristorganisation.

Flickan behöver dock bara avtjäna en månad, men 17-åringen släpps fri redan i dag eftersom hon suttit häktad minst motsvarande period.

I Sverige pågår en utredning om människohandel, där flickan förekommer som brottsoffer.

Fakta: Liten andel kvinnor

Svenska Säkerhetspolisen (Säpo) uppdaterar regelbundet sina siffror över hur många personer som har lämnat Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska terrorgrupper i Syrien och Irak.

Från år 2012 fram till nu ska 299 personer ha rest. Av dem är 35 kvinnor.

Av de 299 har 133 återvänt till Sverige.

126 personer är kvar i Syrien eller Irak.

Det finns obekräftade uppgifter om att omkring 40 personer som rest ut från Sverige till Irak eller Syrien dödats.

– Det har varit den värsta tiden i mitt liv. Nu vill jag bara åka hem, säger den dömda, 17-årigen till dn.se.

– Jag kommer aldrig mer spara sådana här bilder och prata med sådana här människor. Det har gett mig så mycket problem, säger hon.

Rätten förklarar domen med att den inte tror att hon bara ville träffa väninnor i Wien, utan domstolen är övertygad om att hon ville till Syrien. Och det är en kriminell handling i Österrike. Därav straffet på ett års fängelse, varav 11 månader villkorligt.

Innan domen avkunnandes sade flickans pappa att han tyckte att åklagarens bevisning var tunn och att det vore orättvist om dottern dömdes. Men när det väl stod klart att det blev fällande dom var han glad att hon inte behöver sitta av straffet i Österrike, utan att hon är fri att åka hem.

– Jag har hennes pass i fickan, säger han och pekar på jackfickan.

Ska "avprogrammeras"

Flickan kommer att åka hem i sällskap av svensk polis och hon kommer inte att få följa med föräldrarna hem. I stället tas hon till ett behandlingshem för "avprogrammering".

– Hon har ju hjärntvättats med ideologi kan man säga, säger pappan.

Flickan kan överklaga domen om hon vill. Vid dagens rättegång i Wien nekade flickan till brott.

Hennes beslagtagna mobiltelefon var åklagarens främsta bevismaterial. I den finns bilder på avrättningar utförda av IS och chatthistorik, där hon bland annat gläds över terrordåden i Paris.

Flickan tog sig med buss och tåg via Köpenhamn och Berlin till Wien. Föräldrarna hade märkt hur hon radikaliserats den senaste tiden och slog larm när hon försvann från hemmet i Linköping. De misstänkte att hon var på väg att ansluta sig till IS i Syrien.

"Tanken är fri"

Flickans advokat Wolfgang Blaschitz anser att domstolen inte hade tillräckligt på fötterna för att döma henne för att ha försökt ansluta sig till IS. Om det som flickan skrivit i exempelvis meddelanden och chattar säger han:

– Tanken är fri.

Advokaten är dock nöjd efter domen:

– Jag är glad att min klient sätts på fri fot, det var målet. Min klient är lycklig över att få lämna Österrike, säger Blaschitz.

Domaren i målet kritiserade implicit svensk lagstiftning när han meddelade domen.

– Jag förstår inte att det inte är straffbart överallt. Man måste ändå kunna göra något när en ung människa säger att "nu åker jag till Syrien", sade han.

Det skulle kunna syfta på att terrorresor kriminaliseras i Sverige först den 1 april i år.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman är osäker på om flickan skulle kunna dömas med den nya lagen.

– Det är omöjligt att besvara den frågan, speciellt om man inte har läst domen. Men med motsvarande fall i Sverige hade det varit en betydligt större chans att leda till fällande dom, om vi nu hade haft den lagstiftning som regeringen tog beslut om före jul, säger Ygeman.

Stöd och hjälp

När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

– Vi följer den plan vi har. Socialtjänsten kommer att ge henne det stöd och den hjälp vi kan ge. Det vi önskar är att hon kan komma hem så snabbt som möjligt efter det här, och det finns väl en förberedelse för det också, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping, till TT.

TT: Spelar det någon roll att hon fällts för brott i ett annat land?

– Nej, hon är ju inte dömd för någonting i Sverige, säger Elisabeth Gustafsson.