Fakta: Kidnappad i fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Sent på torsdagskvällen landade utrikesministern på Arlanda efter besöket. Några nya besked om den kidnappade svensken hade hon inte med hem.

– Jag kan bekräfta att frågan har tagits upp, säger Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö till TT.

Tidigare kommenterade Wallström fallet Johan Gustafsson för Sveriges Radio Ekot:

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, säger Margot Wallström till Sveriges Radios Ekot.

Hur det arbetet går och vad som sades i samtalen med regeringen i Mali kan hon inte uttala sig om nu.

Träffade presidenten

Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén har under några dagar varit i Mali på ett hemligt besök.

Den svenska delegationen har bland annat träffat landets försvarsminister Tieman Hubert Coulibaly och presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Enligt den maliska tidningen L'Essor hölls mötet i tisdags och ska ha rört hur fredsprocessen i landet fortskrider.

Svenskarna har även besökt den svenska FN-styrkan i Timbuktu.

Ny video

Johan Gustafsson kidnappades i november 2011. I början av december i år publicerades en ny video med honom där han säger att han är vid god hälsa och mår bra. I videon uppger Johan Gustafsson att det är den 20 oktober 2015.

Efter år av oklarhet har den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers sedan en tid tillbaka sagt sig ha upprättat kontakt med gisslantagarna – al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim).

Gift of the Givers ordförande, Imitiaz Sooliman, säger till TT att han fick beskedet om Wallströms besök i Mali under torsdagen. Men vad det kan innebära för svenskens situation går inte att säga, enligt honom.

Det var efter organisationens engagemang i frågan som de nya videofilmerna kom med Gustafsson och Stephen McGowan, hans brittisk/sydafrikanske vän som också är gisslan.