Fakta: Människorättsbrott i Kina

På senare år har de kinesiska myndigheterna intensifierat sina tillslag mot individer och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Enligt en rapport från Amnesty International, som har intervjuat uppemot 40 kinesiska människorättsadvokater, är det också vanligt att aktivisterna torteras sedan de gripits. Tortyren utförs bland annat med elektriska batonger och spikförsedda käppar.

Källa: Amnesty International

Uppgiften om svensken bekräftas av Sebastian Magnusson, talesman vid svenska ambassaden i Peking. Den gripne, som arbetar för Chinese urgent action working group med juridiska frågor, är i 35-årsåldern och bor Västsverige. Han misstänks för att "äventyra statens säkherhet".

Lämnar inga uppgifter

Enligt Magnusson har ambassaden varit i kontakt med kinesiska myndigheter och begärt att få träffa mannen som ska ha gripits den 4 januari. Få detaljer om gripandet och mannen lämnas ut av utrikesdepartementet i Stockholm, inte ens var han sitter frihetsberövad eller huruvida han har dubbelt medborgarskap.

– Våra förehavanden i Kina kommer vi inte att kunna lämna några uppgifter om i nuläget, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD.

Fördes bort i juli

De kinesiska advokaterna fördes först bort i juli, då sammanlagt mer än 130 advokater och annan juridisk personal togs till förhör av myndigheterna.

De som nu gripits har sedan dess hållits av polis på okänd ort, och deras anhöriga har inte känt till var de befunnit sig. Aktivister har kallat aktionen för det hårdaste försöket på årtionden att tysta aktivister som arbetar mot orättvisor i landet.

Statliga medier refererar till advokaterna som ett "kriminellt gäng".

I slutet av förra året dömdes människorättsadvokaten Pu Zhiqiang till ett treårigt villkorligt fängelsestraff, en dom som kritiserats hårt av Amnesty.