Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuareg-rebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Din – startade ett uppror i norra Mali 2011–2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter det att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Tillsammans med afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. Ännu finns en fransk styrka i landet som bekämpar islamistgrupper.

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att en fredsplan antogs. I Minusma ingår cirka 250 svenska soldater i ett underrättelseförband.

Den 20 juni i år skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, också mellan grupper som skrivit på. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

Bakgrund: Våldet i Mali

Sedan 2012 har Mali varit mycket instabilt med mängder av militära offensiver, attacker och terrordåd, många utförda av extrema islamister. Här är några:

2012:

Den 17 januari sätter tuareg-rebeller från gruppen MNLA, varav många återvänt från kriget i Libyen, och andra rebellgrupper in en offensiv i norra Mali.

Den 22 mars inträffar en militärkupp i huvudstaden Bamako som ytterligare försvagar den maliska staten.

Den 30 mars–1 april har tuaregrebeller och extrema jihadistgrupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Dine – stora militära framgångar i norra Mali. Gradvis utmanövreras tuaregerna av islamisterna.

2013:

Den 11 januari sätter Frankrike in militäroperationen Serval för att hjälpa maliska militären att driva tillbaka islamistgrupper som satt in en offensiv mot Bamako.

Den 14 januari börjar islamisterna fly städer i centrala och norra Mali efter franska bombningar.

Den 26–28 januari tar fransk-ledda styrkor tillbaka städerna Gao och Timbuktu från jihadisterna.

2014:

Den 21 maj tar MNLA kontroll över Kidal och andra städer i norra Mali. Maliska regeringssoldater dödas i striderna.

Den 13 juli sätts cirka 3 000 franska soldater från specialstyrkorna in i en offensiv mot extrema islamister i flera länder i regionen. Styrkan kallas operation Barkhane, och ersätter den tidigare operation Serval.

2015:

Den 7 mars dödas fem personer – tre malier, en fransman och en belgare – i en attack mot en bar och restaurang i huvudstaden Bamako.

Den 2 juli dödas sex FN-soldater från Burkina Faso i ett bakhåll sydväst om Timbuktu.

Den 3 augusti dör cirka tio maliska soldater vid ett överfall mot deras bas i norra Mali.

Den 7–8 augusti dör totalt 13 personer, varav flera utlänningar, vid ett gisslandrama på ett hotell i centrala Mali.

– Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

Beväpnade män stormade ett hotell i Bamako, och tog enligt uppgift 170 personer som gisslan, på fredagen. En svensk befann sig bland gisslan, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

UD vill inte uppge om de visste om att den svenska UD-tjänstemannen befann sig på hotellet.

– Det är inget jag kan gå in på. Jag kan bekräfta att en svensk befunnit sig i gisslan och att vi inte har några uppgifter om döda eller skadade svenskar, säger Catharina Österman.

Beväpnade män

Det var på morgonen som ett antal beväpnade män gick till attack mot hotellet. Säkerhetskällor uppger, enligt Reuters, att de skrek "Allahu Akbar" (Gud är större) när de gick till angrepp.

Enligt ett ögonvittne pratade de engelska med varandra, i ett land där annars franskan dominerar stort utöver de lokala språken.

– Jag hörde dem säga på engelska: "Laddade du den?", säger den guineanska sångaren Sékouba Bambino Diabaté, som fritogs av säkerhetsstyrkor, enligt Reuters.

Våning för våning

Både amerikanska och franska specialtrupper hjälpte till vid fritagningsoperationen. Styrkorna säkrade våning för våning men gärningsmännen barrikaderade sig slutligen på sjunde planet. 125 gäster och 13 anställda var då fortfarande i byggnaden, enligt hotellägaren Rezidor Hotel Group. 27 människor dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades. Även minst två av angriparna dödades, uppger AFP.

Samtliga övriga i gisslan fördes i säkerhet.

Den extrema jihadistgruppen al-Mourabitoun uppger att den utfört attacken i samarbete med gruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), uppger flera medier. al-Mourabitoun grundades av den ökände islamisten och smugglaren Mokhtar Belmokhtar. Algeriern har förklarats dödad många gånger, senast i en amerikansk flygräd i Libyen i juni, men nu misstänker Frankrike att han kan ha legat bakom attacken i Bamako.

Flera nationaliteter

20 indier, sju kineser och sex amerikaner ska finnas bland de fritagna. Bland gisslan rapporteras det också ha funnits turkar, kineser, indier och algerier med flera.

Det femstjärniga hotellet är det mest bokade i staden hos flera bokningstjänster på nätet och är populärt bland utlänningar.

Ägaren Rezidor Hotel Group sjönk med 2 procent på Stockholmsbörsen på fredagen. Största ägare i bolaget är den amerikanska hotellkoncernen Carlson med drygt 50 procent av aktierna, skriver Dagens Industri. Men bland övriga storägare finns flera svenska banker och fonder, som Handelbanken, Nordea, Robur och Fjärde AP-fonden. Bolaget har tidigare varit delägt av SAS.