– Vi har under dagen haft kontakt med polisen och kollar om vi kan verkställa resan hem. Men vi vet inte, det pågår en dialog just nu, säger Anita Lhådö, socialchef i Linköpings kommun.

Myndigheter i Wien har meddelat att flickan inte är misstänkt för något brott i Österrike och väntar på att Sverige begär henne utlämnad och tar över utredningen. Men polis och åklagare i Sverige hänvisar till sociala myndigheter.

– Är det så att hon inte är misstänkt för något brott i Sverige är det inte frågan om att utlämna eller överlämna, säger Per Hedvall, byråchef på internationella enheten hos Åklagarmyndigheten.

"Knivig sits"

Flickan greps i lördags efter att familjen larmat om att hon var på väg till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten (IS). Än så länge har inga formella kontakter upprättats mellan svensk och österrikisk polis.

– Så långt har vi inte kommit än, vad jag vet om, säger Bo Österberg vid polisregion Öst, som har hand om ärendet.

Socialtjänsten i Linköping vill omhänderta flickan, men har gjort klart att man inte kan verkställa omhändertagandet innan hon når Sveriges gränser. Att få hem flickan, om hon inte själv vill komma hem, kan bli komplicerat.

– Då är vi i en knivig sits, säger Anita Lhådö.

Tror hon kommer hem

Flickan har tilldelats en advokat, enligt domstolens talesperson Christina Zalzborn, och föräldrarna har rest ned till Österrike. Förhoppningen är att det ska underlätta att flickan kommer hem.

– Man har mandat att besluta över barnet tills det är 18 år... Men vad innebär det i praktiken? Hur gör vi hemma? Man kan inte sätta sig på ungdomar så, säger Anita Lhådö.

– Men vi tror att flickan kommer hem.