Fakta: Terror i Frankrike

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis.

Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.

21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Ett 100-tal personer togs som gisslan i konserthallen Le Bataclan, en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder.

Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal.

Radiojournalisten Julian Pearce var där när terroristerna urskillningslöst sköt ihjäl unga människor.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, sade han till CNN.

– Jag har flera vänner som fortfarande är inne i huset. De är inte säkra utan gömmer sig i små utrymmen och skickar sms till mig.

CNN: Var terroristerna maskerade?

– Nej, de hade inga masker, och de pratade inte med varandra. Jag såg ansiktet på en av dem. Det var en ung kille, max 25 år. En helt vanlig kille.

En massaker

Flera flydde upp på konserthusets tak, berättade Parisbon Salvatore Lecause, vars kamrat var bland dem.

– Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, sade han till TT.

Enligt kamraten ska skottlossning ha pågått under en längre tid, runt 20 minuter.

– Det måste ha varit en massaker där inne.

Flera explosioner hördes nära konserthuset en stund efter midnatt. Kort därpå uppgav AFP att polisen stormat konserthallen. Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över och att minst två terrorister dödats.

De kan ha lämnat efter sig ett 100-tal döda, enligt de första chockerande uppgifterna.

Började vid bar

Vid 22-tiden kom rapporter om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i centrala Paris. Skottlossningen ägde rum i 10:e arrondissementet, nära rue Bichat. Flera dog och skadades där.

Samtidigt inleddes attacken mot konserthuset på boulevard Voltaire.

Franska medier rapporterade i samma veva om minst ett par explosioner nära fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Publiken kunde höra den första explosionen i 20:e matchminuten – utan att då ha en aning om vad som hänt.

En av de två explosionerna vid Paris nationalarena kom från en självmordsbomb, uppgav AFP.

Stänger gränserna

Frankrikes president François Hollande, som satt på hedersläktaren på Stade de France, lämnade arenan under matchen och kördes till inrikesdepartementet. Publiken hölls kvar på arenan ett tag efter slutsignalen.

Hollande samlade regeringen till ett krismöte. Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet var utlyst och gränserna stängts.

– Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog Hollande fast i ett tv-tal.

Slag i slag kom uppgifterna om skottlossning, explosioner och gisslantagande. Dåden var koordinerade av terroristerna.

Hur många terrorister som deltog och deras motiv är ännu inte känt.

Oklart dödstal

Uppgifterna om antalet dödsoffer för terrordåden i Paris fortsatte att skifta under natten. En av polisens utredare sade till AFP att minst 120 personer dog i attackerna som genomfördes på fem eller sex platser i staden.

Invånare i Paris uppmanas att hålla sig inomhus efter attackerna. Fransk militär har kallats in till områden runt Paris, rapporterar BBC. Det handlar om 1 500 soldater, enligt det franska presidentkansliet.

De omfattande åtgärderna ska ses i ljuset att Paris i januari utsattes för terrorattacker som tog 17 liv och tre terrorister sköts ihjäl.