Belgiska åklagarmyndigheten uppgav på fredagen att man tror att 35-åringen under falskt namn förde över pengar till en kvinna som dödades tillsammans med andra misstänkta terrorister i Paris. Mannen har sedan dess varit efterlyst.

35-åringen dödades i ett tillslag utanför Bryssel i tisdags och i lägenheten hittades bland annat fingeravtryck från Salah Abdeslam, som är den huvudmisstänkte bakom terrordåden i Paris. Spåren från det tillslaget ledde till att Abdeslam kunde gripas tillsammans med ytterligare en person vid en polisräd i Brysselstadsdelen Molenbeek på fredagen. Efter gripandet fördes han till sjukhus, skjuten i knät, uppger tidningen Le Soir.

Inte utredd i Sverige

Dokument som tv-kanalen Sky News fått från en källa i Islamiska staten (IS) pekar på att 35-åringen varit bosatt i Sverige. Namn och födelsedatum som belgiska myndigheter gått ut med stämmer på en man som varit bosatt i Stockholmstrakten, som svenska myndigheter letat efter utan att lyckas.

Mannen har dömts för en rad mindre brott, bland annat för flera stölder och för att ha burit kniv på ett Ikeavaruhus, men han har inte varit misstänkt i någon svensk terrorutredning.

– Vi tittar hela tiden på personer som är aktuella i Frankrike och Belgien och de namn som cirkulerar. Så fort vi har tillräckligt inleder vi förundersökning. Men vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen eller personer i nära anslutning till honom, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Inga utredningsåtgärder i Parisärendet har gjorts i Sverige.

– Om en belgisk eller fransk åklagare behöver någon åtgärd utförd i Sverige, som att säkra bevisning, landar det på vårt bord. Men vi har inte fått någon framställan om rättslig hjälp från vare sig Frankrike eller Belgien, säger Hans Ihrman.

Säpo kommenterar inte

Säpo kommenterar inte om man kände till 35-åringen sedan tidigare. Inte heller kopplingarna till Abdeslam.

– Det förändrar ingenting för Säkerhetspolisen. Det är en förundersökning som bedrivs av Belgien och Frankrike, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

Vilka kontakter man har med belgiska och franska säkerhetstjänsterna uppger inte Säpo.

– Vi går väldigt sällan ut med hur vi arbetar med våra internationella samarbetspartners, säger Fredrik Milder.

"Tillhör den inre kretsen"

Om 35-åringens kopplingar till Abdeslam säger terrorexperten Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan:

– Det här verkar vara en individ som tillhör den inre kretsen.

Jakten på Abdeslam och 35-åringen har varit intensiv efter att terrorister slog till mot kafébesökare i centrala Paris, en rockkonsert på Bataclan-teatern och även området kring Stade de France där Frankrike samtidigt mötte Tyskland i en fotbollslandskamp. 130 personer dog.