Fakta: Den misstänkte

En 32-årig nazist som misstänks för mordförsök efter en kniv- och misshandelsattack i Malmö 2014 och som varit internationellt efterlyst har gripits i Ukraina, enligt Brottsplats Sverige i TV4.

Den misstänkta 32-årige nazisten har haft en ledande roll i det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och bland annat ställt upp i val för partiet.

Han har en lång bakgrund i vit makt-miljön. 2001 anslöt han sig till Nationell ungdom och gick senare över till Nationalsocialistisk front som omvandlades till Svenskarnas parti.

I Ukraina gav han stöd till de ukrainska högerextrema grupperingarna under protesterna på Maidan.

Källa: Expo

Fakta: Svenskarnas parti

Svenskarnas parti (SVP) bildades 2008. Hade fem år senare ett tusental organiserade anhängare. Partiet, med rötter i Nationalsocialistisk front, upplöstes i maj 2015. Närbesläktat till tyska NPD och med samma politiska linje som grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobbik.

Stod för antisemitism och tog avstånd från demokratin. Ville ha ett etniskt homogent samhälle, stoppa invandringen och utvisa alla icke-européer.

Kom 2010 som första nazistiska partiet i Sverige in i kommunfullmäktige, i Grästorps kommun.

Källa: Expo

Utrikesdepartementets presstjänst bekräftar gripandet som Brottsplats Sverige i TV4 avslöjade på torsdagen:

– Grunden är en internationell efterlysning utfärdad av Sverige, säger Johan Tegel på UD.

Den gripne 32-åringen är misstänkt för att ha deltagit i angreppet mot flera personer i stadsdelen Möllevången efter en manifestation på internationella kvinnodagen den 8 mars 2014.

Fyra personer skadades, varav två svårt att de var nära att dö. En av dem var den lokalt kände Showan Shattak, som engagerat sig för bättre supporterkultur inom fotbollen.

Hånat polisen

För dådet utpekades fyra män med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Tre av de misstänkta är förhörda.

Den fjärde, 32-åringen, försvann. I sociala medier, där han har hånat såväl polisen som offren, och i intervjuer har han berättat att Ukraina var den nya hemvisten.

Enligt hans advokat Theodor Nordenadler skedde gripandet "under innevarande vecka i Ukraina".

– Jag går inte in på några detaljer, mer än att han har samma inställning till brottsmisstankarna som tidigare, säger advokaten till TT.

Det betyder att 32-åringen fortfarande förnekar brott.

Kan utlämnas?

Brottsplats Sverige rapporterar att en häktningsförhandling skulle hållas i Ukraina på torsdagen. Ukraina har inget utlämningsavtal med Sverige och frågan är av vad som kommer att ske med den misstänkte svenske nazisten. UD har inget besked om den fortsatta ukrainska hanteringen av ärendet.

När TT frågar Theodor Nordenadler om hans klient har för avsikt att undvika att komma till Sverige avslutar advokaten samtalet utan svar.

Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson hänvisar via pressombud till förundersökningssekretessen och ger inga kommentarer.