Fakta: Spårvagns-EM

Spårvagns-EM arrangerades första gången 2012.

I år är totalt 27 lag från 17 europeiska länder anmälda till tävlingarna, som avgörs på lördag.

För svensk del handlar det om Göteborg och Stockholm, medan motståndarna kommer från: Barcelona, Bergen, Berlin, Birmingham, Bryssel, Budapest, Dresden, Florens, Frankfurt, Helsingfors, Innsbruck, Krakow, Leipzig, Lyon, Madrid, Oradea, Ostrava, Paris, Porto, Prag, Rotterdam, Stuttgart, Teneriffa, Wien och Zürich.

Källa: Spårvagns-EM:s webbplats.

Till vardags är de transportmedel för tusentals människor varje dag. Men i Berlin i helgen blir spårvagnarna tävlingsredskap.

Exakt vilka vagnar som ska användas har dock hållits hemligt in i det sista. Likaså vilka grenar som ska ingå i EM-tävlingarna i år.

Regina Hansson, som kört spårvagn i 13 år, hoppas på en liten fördel från det komplexa spårvagnsnätet i Göteborg.

– Det kommer väl lite hastighetsanpassning, att väja för hinder, stanna på rätt markeringar med vissa dörrar och så, säger hon.

– Sedan har vi ju olika vagnstyper här i Göteborg, så vi har väl lite fördel av att vi är vana det också.

En gren, stor publikfavorit kan man anta, är dock redan offentlig – bowling, där spårvagnen knuffar ett stort klot framför sig mot de uppställda käglorna.

– Ja, vi har hört att det blir i år igen. Det ser väldigt kul ut på bilderna, så det hoppas vi lite på, säger Ola Sandberg, den andre Göteborgsföraren.

Utöver Göteborgslaget kommer även ett lag från Stockholm till start. Totalt tävlar 27 företag från 17 länder om EM-titlarna.