Fakta: Hurghada

Hurghada är en turistort i vid Röda havet, cirka 45 mil sydost om Kairo, med cirka 223 000 invånare.

Orten är populärt bland sportdykare, främst tack vare rikt djur- och växtliv. I närheten ligger ett 20-tal korallöar.

Minst tre svenska charterbolag arrangerar resor till Hurghada.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.

13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.

31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.

7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

Researrangören Apollo, som har gäster på hotellet Bella Vista där attacken skedde, bekräftar att en av bolagets svenska gäster skadades:

– Det är en man som har skadats, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo som har 90 gäster på hotellet: svenskar, danskar och norrmän.

Sent på kvällen meddelade Apollo att enligt deras personal på plats uppges den skadade mannen efter omständigheterna må bra.

Men uppgifterna om antalet skadade och deras nationaliteter varierar. Svenska utrikesdepartementet bekräftar att en svensk skadats, men vill inte lämna några fler detaljer. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om en skadad dansk och en tysk. AFP talar om två australier och en svensk.

Olika uppgifter

Uppgifterna går också isär om själva händelseförloppet. Reuters uppger att de två gärningsmännen var beväpnade med skjutvapen och kniv och att en av dem dessutom var försedd med ett självmordsbälte. Egyptens inrikesminister säger däremot att de inte hade annat än knivar.

Attentatsmännen uppges ha kommit till hotellet via havet och skottlossningen ska ha ägt rum vid hotellentrén.

Ögonvittnen berättar för egyptiska mediebolaget al-Ahram att de två gärningsmännen dödades vid attacken. Enligt nyhetskanalen al-Arabiyya är attacken avvärjd och samtliga gärningsmän "oskadliggjorda".

Carl Heath från Göteborg befinner sig i Hurghada tillsammans med en vän och deras respektive barn, sex och åtta år gamla.

– För oss är det okej, vi befinner oss på ett hotell som inte är attackerat. Vi tror att vi är i andra änden av Hurghada i förhållande till det angripna hotellet, säger han till TT.

Orolig stämning

Han och hans sällskap är utom fara, förklarar Carl Heath. Men stämningen är orolig.

– Det måste också vara jobbigt för alla anhöriga därhemma som undrar vad som hänt alla de som är här.

Han berättar att barnen fått reda på vad som hänt.

– Det är klart att barnen undrar vad som hänt, när alla börjar twittra och fråga. De är snabba på att känna av sådant. Därför har vi berättat för dem, säger Carl Heath.

Fritidsresor har 424 svenska resenärer i Hurghada och Ving 216.

– Vi har inga gäster på det (angripna) hotellet. Våra hotell ligger en bit därifrån, säger Leyla Öfwerström vid Fritidsresors pressjour.

Inte heller Ving har några gäster på det hotellet.

– På hela destinationen Hurghada har vi 216 svenska gäster, säger Barbro Holmberg vid Ving.

Av dem bor merparten utanför Hurghada.