Dricker du för mycket? Så kan du få hjälp

Tecken på att du dricker för mycket kan vara att du känner ångest och oro och får abstinensbesvär när du slutar dricka, att du har misslyckats med att dra ner på drickandet, att du fortsätter dricka trots att du märker att det skadar hälsan.

Hit kan du vända dig:

Det finns olika självhjälpsgrupper där man kan få hjälp, som till exempel Anonyma alkoholister och Länkarna:

www.aa.se

Journummer: 08-720 38 42

www.rikslankarna.se

Beroendecentrum Stockholm ger stöd och hjälp till personer med problem med alkohol, narkotika, spel eller läkemedel:

www.beroendecentrum.se

Man kan också ringa till sjukvårdsrådgivningen för att få råd:

www.1177.se

Källa: Vårdguiden 

Öl kan vara bra för hjärtat, men endast i måttliga mängder. Enligt studien från Göteborgs universitet löper kvinnor som dricker öl högst ett par gånger i veckan 30 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt – i jämförelse med de som inte dricker alls och storkonsumerare.

– Det stämmer, men man måste alltid tänka på alla andra faktorer, säger Dominique Hange, doktor och specialist i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin, som har varit med och gjort de nya upptäckterna.

LÄS MER: Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

I studien, som påbörjades 1968, har forskarna följt 1 500 medelålders kvinnor och samlat data om alkoholvanor och förekomsten av olika sjukdomar.

– Det som är speciellt med det här är att det är så pass lång tid vi har undersökt dem. Vi har följt dem i 40 år, säger Dominique Hange.

Deras studie publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian journal of primary health care för några veckor sedan.

– Även tidigare forskning tyder på att alkohol i måttlig mängd kan ha viss skyddande effekt, men det råder fortfarande osäkerhet om det verkligen är så. Våra resultat har kontrollerats mot andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vilket stärker fyndet, säger Dominique Hange.

►LÄS MER: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Forskarna kunde också slå fast att kvinnor med hög spritkonsumtion har 50 procent högre risk att dö i cancer jämfört med de som dricker måttligt.