Läget i Syrien

I januari 2015 drev kurdiska styrkor, understödda av USA-ledda bombningar, efter flera månaders strider ut IS från staden Kobane, på gränsen mot Turkiet.

2011 inleddes upproret mot president Bashar al-Assads regim i Syrien. Fyra år senare har över 200 000 människor dött, halva befolkningen är på flykt och ingen politisk lösning finns i sikte.  Över 10 000 av dödade var barn.

5,6 miljoner barn anses vara i behov av humanitär hjälp.

Viljan att bidra med pengar minskar: 2013 fick hjälporganisationer inklusive FN-systemet in 71 procent av de resurser som krävdes för att möta behoven hos civila i Syrien och flyktingar i grannländerna. 2014 minskade andelen till 57 procent.

Källa: TT (UNHCR, UNICEF, SOHR)

I oktober stod svenska Dalia Hassan på scen i Thailand i den stora skönhetstävlingen Miss Grand international. Ett av delmomentet innebar att hon skulle uppträda i bikini – något som inte uppskattades av en del radikala islamister.

– Jag fick massvis med hot. "Vi borde överlämna dig till IS", sa de. "Du har ingen heder", säger Dalia Hassan till Metro.

Men Dalia blev också en förebild och hyllad av många när hon klev upp på scenen – både för sitt mod och att hon är historisk. Dalia är nämligen Kurdistans första deltagare i en internationell skönhetstävling. 

Nu har hon startat en hjälporganisation och besökte den totalförstörda staden Kobane i kurdiska delen av Syrien i mars. Resan skedde under hemlighetsmakeri på grund av hoten och Dalia hade med sig livvakter.

►LÄS MER: Kurderna tar tillbaka Kobane

De tog sig till Suruc i den kurdiska delen av Turkiet, precis på gränsen till Syrien. På andra sidan ligger Kobane, helt i ruiner efter terrorgruppen Islamiska statens anfall.

– Det är en helt död stad. Det gör oerhört ont att se.

Staden är under kurdiskt styre och hålls av peshmerga-gerillan.

– Men vi hörde ju skottlossning när vi var där. IS befann sig några kilometer från Kobane.

Det svåraste var att se alla barnen bland ruinerna och liken efter IS-krigare.

Hur verkade barnen ha det?

– Det är hemskt att barn ska få se allt det. Men barn är väldigt lekfulla, de hittar saker på marken att leka med, det kanske är en försvarsmekanism.

I flyktinglägret i Suruc mötte Dalia också lidande.

– En liten flicka sa hela tiden till mig att hon frös, det gjorde jätteont. Några män berättade att de kritiserat islamskt styre och då hade IS skurit halsen av deras barn.

►LÄS MER: Varnar för massaker i Syrien

Det är svårt att få komma över gränsen, men Dalia Hassan lyckades tack vare att hon är skönhetsmiss och berättade för borgmästaren i Suruc att hon startat en hjälporganisation som heter "Arin Mirkan".

Arin Mirkan var en gerilla-krigare som blev omringad av IS och utan mer ammunition så sprängde hon sig själv och 23 IS-krigare i luften med sin sista handgranat, för att inte bli tillfångatagen som sexslav av IS, berättar Dalia.

– Vi döpte organisationen efter henne. Sånt här tycker de om där nere och de frågade mycket om det.

►LÄS MER: "Gränsområdet är den största faran"

Helst vill de styrande i Kobane bygga upp en helt ny stad intill den gamla och låta den finnas kvar som ett minnesmärke, berättar Dalia. Men det kräver pengar och det finns inte.

Dalia Hassan kom till Sverige när hon var fyra månader och och bor i Stockholm. Hon är utbildad socionom, något som hon tagit med sig i sitt arbete med att organisera hjälpen till flyktingarna från Kobane.

– Det som behövs är hygienartiklar, mediciner, el och rent vatten, säger Dalia.

Nu ska hon fortsätta att organisera hjälpen. Och hon har fått oväntad hjälp – organisationen bakom Miss Grand international, skönhetstävlingen som lät Kurdistan tävla för första gången, har hört av sig och vill bidra.

– De vill ordna med hygienartiklar och mjölk till barn.