För att hunden ska må bra på bilresan
  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

Källa: Svenska Kennelklubben

”Ekvationen är så enkel: 

Varmt ute?

Read my lips.

Lämna inga djur i bilen”

Så skriver Svenska Djurambulansen i ett Facebookinlägg som redan delats över två tusen personer på Facebook sedan det postades på fredagsförmiddagen. Trots otaliga larm och tidningsartiklar fortsätter folk att lämna sina hundar i bilen. På torsdagen räddades sex hundar ur en stekhet bil. Tre av dem kämpar för sina liv på intensivvårdsavdelning.

– Vi går ut med det här varje år, varje vecka, men det når fan inte fram, säger Johan Calmestrand på Svenska Djurambulansen till Metro. 

”Herregud, jag tog ju bara en fika” eller ”Min bil står ju i skuggan” är vanliga ursäkter från hundägare, som inte förstår eller vill förstå att bilen blir en dödsfälla för en hund även under korta stopp.

► LÄS MER: Så varmt blir det i bilen vid 20 grader

Under en molnig dag med 20 grader i luften kan temperaturen snabbt stiga till dödliga grader inne i bilen. Hundar kan inte svettas som vi, börjar flåsa och blir snabbt utmattade och överhettade. Enligt en studie från Nya Zeeland räcker det med 20 minuter och 49 grader för att en hund ska få livshotande skador. 

– Även på hundtävlingar där det är verkliga hundmänniskor lämnas hundar kvar i bilen, berättar Johan Calmestrand.

Att lämna en glipa i fönstret eller takluckan räcker inte, menar han. Dessutom finns det andra faror med att lämna hunden i bilen. Häromdagen slog en tjuv in rutan och stal en hund ur en stillastående bil, berättar Johan Calmestrand. 

► LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil

Inlägget på Facebook har nu nått tusentals svenskar – förhoppningsvis undviker i alla fall de att lämna hunden i bilen.