Fakta: Hit åkte vi under 2015

De olika resebolagens tio populäraste resmål under 2015 i fallande ordning:

00#0000000VingApolloFritidsresorTicket*Gran CanariaKretaGran CanariaAntalyaMallorcaRhodosMallorcaGran CanariaTurkiska sydkustenTurkietAntalyaMallorcaTeneriffaGran CanariaCypernLondonRhodosFuerteventuraKretaBerlinKretaEgyptenThailandKretaCypernKroatienRhodosBangkokThailandKosTeneriffaBarcelonaEgyptenTeneriffaSamosRhodosKroatienLanzaroteKosParis

I resultatet för Ticket ingår både reguljära och charterresor

Källa: Ving, Apollo, Fritidsresor och Ticket

Svenskarna älskar att resa utomlands och 2015 var inget undantag. Att sommaren bjöd på ett ovanligt trist väder bidrog till att mängder av svenskar reste i väg i jakt på sol och värme.

Trotjänarna Gran Canaria och Mallorca var de populäraste resmålen för såväl Fridsresor och Ving.

Ticket, som redovisar både reguljära och charterresor, hade turkiska Antalya i topp följt av Gran Canaria och Mallorca.

Den ekonomiska situationen i Grekland tycktes inte avskräcka utan de grekiska öarna lockade många. Kreta och Rhodos hamnade i topp hos Apollo. Och de resmålen var populära även hos Fritidsresor.

– Man var mer rädd för den svenska sommaren än för risken att inte kunna ta ut pengar i Grekland. 2015 var ett starkt Greklandsår, säger Mathias Bergendahl, informationschef vid Fritidsresor.

Senare under sommaren och hösten hamnade Grekland i fokus på grund av den svåra flyktingsituationen. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR kom närmare 850 000 människor dit under året efter att ha flytt över Medelhavet med båt.

Men det verkar inte ha påverkat suget att semestra där. Mathias Bergendahl säger att bokningsläget för Grekland inför 2016 ser bra ut.