– Det är alldeles uppenbart att de används för att omvandla Hpakant till ett månlandskap. Vi tycker att företagen måste kontrollera mycket noggrannare vilka de säljer sina produkter till och hur de används, säger Mike Davis på Global Witness till TT.

Volvokoncernen vet inte om de levererat grävmaskiner till den gruva i Hpakant i Kachin där runt 100 människor omkommit i ett jordskred.

"Försäljningen följer gällande regler och sanktioner från FN och EU, och inga produkter säljs direkt till illegal brytning av jade. Däremot finns en stor global andrahandsmarknad för anläggningsmaskiner", säger Karin Wik vid Volvokoncernens presstjänst i ett mejl till TT.

Journalistgruppen Blank Spot Project avslöjade i oktober att företagets grävmaskiner använts i en jadegruva i området som har kopplingar till milisgruppen UWSA, som enligt USA:s utrikesdepartement dominerar heroinsmugglingen i Sydostasien och vars ledare är efterlyst.

Volvokoncernen bekräftade då att grävskopor sålts till gruvan, men att det skett via andrahandsmarknaden, och inte via företagets återförsäljare i Hpakant.