fakta
Tecken på spelberoenden.

Enligt DSM-5 ska en person uppfylla minst fyra av nio kriterier för att diagnostiseras som spelberoende.

 1. Upptagenhet
  Tänker ständigt på spel, till exempel är upptagen av att tänka på tidigare spelupplevelser, av att planera nästa speltillfälle eller av att fundera över hur man kan skaffa pengar att spela med.
   
 2. Tolerans
  Behöver spela med allt större summor för att uppnå den önskade spänningseffekten.
   
 3. Kontrollförlust
  Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
   
 4. Abstinens
  Blir rastlös eller irriterad när man försöker begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
   
 5. Flykt
  Spelar för att slippa tänka på sina problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet, till exempel hjälplöshetskänslor, skuld, ångest, depression.
   
 6. Jagar förluster
  Efter att ha spelat bort pengar återvänder man ofta en annan dag för att revanschera sig.
   
 7. Lögner
  Ljuger för anhöriga, terapeuter eller andra personer för att dölja vidden av sitt spelande.
   
 8. Sociala konsekvenser
  Har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av sitt spelande.
   
 9. Ekonomiskt beroende
  Förlitar sig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk krissituation som uppstått på grund av spelandet.

Observera att självtestet inte ska uppfattas som ett entydigt svar på huruvida du har ett spelberoende eller inte. Det bör ses som en varningssignal.

HÄR FÅR DU HJÄLP

Stödlinjen ger råd och stöd till spelare och anhöriga och kan även hänvisa vidare till stöd som finns på bostadsorten. Du som ringer till Stödlinjen är alltid anonym.
Stödlinjen har öppet varje helgfri vardag mellan 9 och 21. Rådgivarna är tillgängliga via mail, chatt (
  www.stödlinjen.se)    och telefon (020-81 91 00).

Det är andra halvlek mellan Djurgården Hammaby och supportrar väller in mot korvkioskerna. Mitt bland allt står en monter där Svenska Spel-ombud värvar kunder till livebetting och för att bli medlemmar i det statiligt ägda spelbolaget. Ombuden finns på flera arenor i landet.

Kim Grahn, ordförande för Spelberoendes riksförbund, är kritisk och menar att den här formen av marknadsföring är opassande.

– På plats finns de som är intresserade av spel och de blir lätt fångade, speciellt mellan matcher för då sitter folk att bli motiverade att spela. Det är mycket barn och unga på matcherna som kan bli lockade av det här och man kommer in i den miljön på ett sätt. Ju tidigare man börjar sin debut, desto lättare leder det till ett missbruk, säger Kim Grahn.

Riksförbundet har hört av sig till Svenska Spel och framfört att de anser att ombuden på arenorna är en opassande marknadsföring och väntar på återkoppling.

Svenska Spels pressinformatör Johan Söderkvist säger att de har en tät dialog med riksförbunden och lyssnar på deras kunskap. 

– Vi kan se utmaningar vid att vara på plats på arenorna. Men frågan är större, spelbranchen lägger 3,2 miljarder på marknadsföring och vi har i uppdrag från staten att kanalisera spelare till Svenska Spel, säger han och fortsätter:  

– Många vill spela på plats medan de ser matchen och då ger vi våra kunder den möjligheten. 

►LÄS MER:  Fler söker hjälp för spelmissbruk

Forskningen kring marknadsföringens koppling till spelmissbruk är begränsad i Sverige, men det flera rapporter kommit fram till är att det i alla fall leder till att chansen att få en större kundgrupp ökar.

Även för personer som varit i - eller försökt ta sig ur ett spelmissbruk kan triggas av så direkt marknadsföring, tror Kim Grahn.

–  Det kan vara många som precis slutat som tycker att det är obehagligt att bli konfronterad öppet. Då kanske man undviker att gå på fotboll. Men har man sportintresset borde man få lov att titta på sport.

Svenska Spels Johan Söderkvist är förstående till att marknadsföringen kan vara triggande för den som har svårt att hantera sitt spelande. 

– Har man problem med spel har jag största förståelse för att et är påfrestande att möta oss på arenan och uppmuntras att spela. Och att se spelreklam i allmänhet, det är en fråga för branschen i stort att hantera, säger han. 

En utredning av omreglering av spelmarknaden pågår just nu ledd av Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt.

►LÄS MER:  Omid, 36, tog sig ur spelmissbruket: "Tänkte ta mitt liv"