Fakta: Brandkatastrofer i nöjeslokaler

Den svåraste svenska brandkatastrofen i en nöjeslokal inträffade i stadsdelen Backa i Göteborg i oktober 1998: En grupp ungdomar hade arrangerat disko och några som inte släpptes in anlade eld i en trappa upp till lokalen. 63 unga dog i branden.

Andra svåra bränder sedan 2000:

– Januari 2013: 231 människor dör i en nattklubbsbrand i Brasilien efter att ett band avfyrat fyrverkeripjäser som en del av sin show.

– December 2009: Över 100 personer omkom i en explosion orsakad av fyrverkerier i en bar på en nattklubb i den ryska staden Perm.

– Nyårsdagen 2009: I en brand på en nattklubb i Bangkok dör 61 och över 100 skadas.

– December 2004: Över 190 människor dör och nästan 1 000 skadas i en explosionsartad brand i en nattklubb i Buenos Aires i Argentina. Ett antal vittnen berättade att branden bröt ut när fyrverkerier, insmugglade av gäster, avfyrades mot taket, som bestod av tyg och gummi.

– Februari 2003: 96 människor omkom i en våldsam brand på en fullsatt nattklubb i West Warwick i den amerikanska delstaten Rhode Island. Ett fyrverkeri som ingick i ett artistframträdande antände inredningen.

– 30 november 2002: 50 av 400 gäster omkom vid en brand i danslokal i Venezuelas huvudstad Caracas. Alla nödutgångar var spärrade.

– 25 december 2000: 309 döda i brand i Luoyang i centrala Kina, de flesta i ett diskotek, andra i ett köpcenter i samma byggnad.

Bandet Goodbye to Gravity hade releasefest för sin nya skiva och runt 400 personer befann sig på klubben Colectiv när branden bröt ut på fredagskvällen.

Utöver de döda skadades cirka 200 människor.

Journalisterna Nana Håkansson och Aaron Israelson, som håller på att starta en gatutidning i Rumänien, var på väg till klubben med tre andra svenskar.

– Hade det inte varit för att vi precis fått in en ny beställning på baren vi var på innan, så hade vi nog dessvärre varit där när det började brinna, säger Aaron Israelson.

Flådda ansikten

När vännerna kom fram till Colectiv stod polis och ambulans utanför. Av en polis fick de beskedet att läget inte verkade allvarligt.

– Det var först när vi satt på nästa ställe och sms trillade in som vi förstod vad som hade hänt, säger Nana Håkansson.

Flera i Nana Håkanssons bekantskapskrets var på klubben eller på väg dit.

– En kompis berättar hur hon ser unga tjejer som ligger ner och alla är brännskadade. Ansiktena flådda, håret bortbränt. Hon beskrev det som helvetet på jorden. En annan kompis fick kliva över lik för att komma ut. Scenerna är som de från Backabranden, säger Nana Håkansson, och syftar på branden i Göteborg 1998 där 63 ungdomar omkom.

Fyrverkerier tändes

Vittnen berättar att någon sorts fyrverkerier tändes inne i lokalen. En pelare och innertaket fattade eld och en explosion hördes. Panik bröt ut och gästerna trängdes för att komma ut ur lokalen.

Klubben ligger i en ombyggd fabrik med bara två små utgångar. Till en början gick bara en av dörrarna att öppna. Ett vittne berättar för den statliga rumänska nyhetsbyrån att gästerna tvingades bryta upp den låsta dörren för att ta sig ut.

En ung kvinna som klarade sig undan med lindriga skador beskriver för tv-kanalen Antena 3 hur klubben exploderade i lågor.

– På fem sekunder brann hela taket och under kommande tre sekunder rusade vi mot den enda dörren.

Extra regeringsmöte

De skadade har fördelats på tio olika sjukhus i den rumänska huvudstaden och landets hälsominister vädjar till medborgarna om att donera blod.

Svenska utrikesdepartementet följer ärendet.

– Vi har inte fått kännedom om att några svenskar ska ha drabbats, säger Jon Pelling på UD:s presstjänst till TT.

Rumänska regeringen har utlyst tre dagars landssorg.

– Jag sörjer, men är också upprörd över att en tragedi av den här storleken har kunnat äga rum i Bukarest, säger president Klaus Iohannis enligt AFP.

Branden utreds av polis och enligt presidenten finns indikationer på att brandsäkerhetsregler brutits.

– Tyvärr kan dödssiffran komma att ändras med tanke på hur allvarliga skadorna är, säger vice premiärminister Gabriel Oprea till Reuters.