Fakta: European training mission

European training mission (EUTM) bedrivs främst i Somalias huvudstad Mogadishu, men har även mindre stödjande delar i Nairobi, Kenya, och i Bryssel.

Styrkan består av drygt 100 officerare, soldater och civila från 13 EU-stater samt Serbien

EUTM:s huvudsakliga uppgift är hjälpa till med att bygga upp kapaciteten inom försvars- och säkerhetsområdet, på regeringsnivå, främst inom det somaliska försvarsministeriet, och inom den somaliska försvarsmakten.

Utöver rådgivning innehåller insatsen en rad specialistutbildningar och träningar för den somaliska försvarsmakten.

Källa: Försvarsmakten.

Explosionen inträffade omkring fem minuter efter att planet hade lyft. Ett hål blåstes ut i flygplanskroppen och en brand utbröt ombord.

Inledningsvis rapporterades att två personer skulle ha omkommit i samband med explosionen, men en agent för flygbolaget uppgav senare för Reuters att de skadades lindrigt.

Ingen av svenskarna skadades i explosionen. Båda har dock läkarundersökts, uppger Försvarsmakten.

– Det vi kan konstatera att de här två har befunnit sig ombord. De är skärrade och vi fokuserar nu på att ge dem det stöd de behöver, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

Vad som orsakade explosionen är ännu oklart.

Passagerarplanet hör till det Dubaibaserade flygbolaget Daallo Airlines. Planet hade 180 personer ombord och var på väg till Djibouti.

Sverige har ett mindre antal soldater på plats i Somalia för att utbilda och handleda den somaliska statsapparaten i säkerhetsfrågor. De ingår i det så kallade European Training Mission, där cirka 100 militärer och civila från 13 EU-länder samt Serbien deltar.