– Vi har redan en hög säkerhetsnivå, ett högt säkerhetstänkande över tid.

Richard Kjaergaard, den svenska Mali-styrkans pressofficer, till TT om att gisslandramat i landet inte påverkar svenskarnas bedömning av säkerhetsnivåerna.

Fakta: Minusma ska skydda civila

FN-operationen i Mali (Minusma) har nu cirka 9 200 soldater, 1 100 poliser och 1 200 civila.

Ett 50-tal länder från såväl Afrika som Europa, Asien och Amerika bidrar med personer till styrkan.

Budgeten för perioden juli 2014-juni 2015 var på nästan 629 miljoner dollar (motsvarande nära 5,2 miljarder kronor).

Fyra kontraktsanställda och 56 soldater har dödats medan knappt 200 har skadats, vilket gör Mali till det farligaste landet i världen för FN-personal just nu.

Minusma ska trygga säkerhet och stabilitet i landet, skydda civila, stödja nationell politisk försoning, humanitärt bistånd och statens kontroll av sitt territorium. Polis och militär ska byggas upp och mänskliga rättigheter skyddas.

Styrkan ska även stödja parterna att uppfylla fredsavtalet från den 20 juni i år.

Minusma har rätt att vidta alla nödvändiga åtgärder för att avskräcka från hot mot civila och FN-personal och för att förhindra väpnade gruppers återkomst till främst norra Mali.

En fredsplan stöds av regeringen och flera gerillagrupper, men inte av extrema islamister som al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) eller Ansar al-Din.

Utöver Minusma finns i Mali en fransk antiterrorstyrka, Barkhane, som bekämpar bland andra Aqim.

– Vi har inte fått någon förfrågan om att stötta, säger Richard Kjaergaard, den svenska styrkans pressofficer, till TT.

Många personer togs gisslan i vad som tycks vara ett dåd utfört av islamistiska extremister på ett lyxhotell i Bamako, innan det blodiga dramat slutade. Franska och amerikanska specialenheter stöttade maliska styrkor på plats.

Sverige har cirka 250 personer i ett underrättelseförband i Timbuktu, cirka 100 mil nordost om Bamako. De ingår i FN-styrkan Minusma, med totalt cirka 9 200 soldater.

I mandatet för FN-styrkan ingår bland annat att hjälpa maliska regeringen med att skydda civila, förhindra brott, öka säkerhet och stabilitet och att bättre ta kontroll över sitt territorium.

Om regeringen velat ha svenskt stöd kunde den ha vänt sig till de högsta FN-befälhavarna i landet, och frågan skulle ha hanteras inom FN-systemet. Men någon sådan förfrågan kom alltså inte, enligt Kjaergaard.

Han säger också att gisslandramat inte påverkat svenskarnas bedömning av risknivåerna.

– Vi har redan en hög säkerhetsnivå, ett högt säkerhetstänkande över tid.