Frågorna

Var går gränsen för otrohet?

På denna flervalsfråga har deltagarna svarat enligt följande: 

Ha starka känslor för någon annan än sin partner: 27 procent

Flirta med någon annan: 23 procent

Kyssa någon annan:  61 procent

Ha oralsex med någon annan än sin partner: 76 procent 

Ha sex med någon annan: 87 procent

Svarsalternativen inget av ovanstående och annat fick 2 procent respektive 4 procent. 

Vilken var den huvudsakliga anledningen till att du var otrogen?

Jag var attraherad av någon annan: 34 procent

Var inte kär i min partner: 23 procent

Får inte mina behov tillfredsställda i min relation: 17 procent

Jag hade druckit för mycket: 9 procent 

Annat: 6 procent

Vet ej: 5 procent

För att hämnas på min partner: 3 procent

Vill ej svara: 3 procent

Undersökningen

Undersökningen är genomförd av företaget Yougov under perioden 15‐18 januari 2016. Sammanlagt har 1 522 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor på 18 år och uppåt.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter). Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen, det vill säga inga signifikanta skillnader i resultatet. 

Enligt en undersökning som Yougov utfört för Metros räkning uppger var fjärde svensk att de varit otrogen mot en partner. 

► LÄS MER: Här är de fem vanligaste orsakerna till otrohet 

Men var gränsen går för otrohet varierar från person till person. I undersökningen svarar 23 procent att otrohet är när man flirtar med någon annan. Under de senaste åren har har dejtingappar och dejtingsajter slagit igenom som ett sätt att träffa nya personer och partners. Och med internetdejting kommer nya frågor om var gränsen för otrohet går, berättar Suzann Larsdotter som är sexolog på RFSU. 

– Otroheten har fått en ny definition i samband med cyber infedelity [otrohet över nätet, reds. anm]. ”Vad får jag göra på nätet när jag lever i en relation?” Människor blir tagna på sängen av det. Får man flörta och skicka bilder eller ha cybersex? De som är på nätet vill kanske inte träffas, utan det kan vara ett sätt att få bekräftelse på att man är snygg, attraktiv och att man duger, säger hon.

► LÄS MER: Otrohetssajten var en "korvfest" – bestod bara av män och låtsaskonton

Det finns många orsaker till varför man väljer att vara otrogen. I Metros undersökning svarar 34 procent av de som varit otrogna att de gjort det för att de varit attraherade av någon annan. 23 procent uppger att de inte var kära i sin partner längre. 

– Det kan vara olika orsaker som gör att man är otrogen, att man inte har sex längre eller olika uppfattningar hur man planerar sin tid tillsammans, vad man ska göra eller så har man glidit i från varandra. Det finns tusen olika skäl. Och en form av otrohet kan vara som en katalysator för att för att man ska jobba vidare med sin relation eller så leder det till uppbrott, säger Suzann Larsdotter. 

► LÄS MER: Privatdetektiven: Så vet du om din partner är otrogen 

Hennes råd till den som lever i en relation är att man diskuterar var gränsen för otrohet går. 

– Öppenhet och att prata om det bygger starkare relationer. Det vi vet är ju att otrohet gör så otroligt ont och att det skadar människor. Det gäller att man pratat med varandra om vad som är otrohet och är överens om det. 

► LÄS MER: Forskare: Kvinnor blir ledsnare när förhållanden tar slut