Fakta: Uppdaterad reseinformation från UD

Under kvällen uppdaterade UD sin reseinformation om Turkiet med anledning av händelsen.

"Under kvällen den 28 juni inträffade en attack på Atatürk flygplats i Istanbul. Ambassaden och Generalkonsulatet uppmanar svenskar i Istanbul att kontakta anhöriga och följa lokala myndigheters råd och anvisningar", heter det i den nya informationen.

Sedan tidigare står följande: "Risken för terroristattentat har ökat betydligt i hela Turkiet. Sedan sommaren 2015 har ett antal större attentat ägt rum i bl.a. Ankara och Istanbul med många dödade och skadade. I landets sydöstra delar pågår stridigheter mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK och säkerhetssituationen kan snabbt förändras."

UD uppmanar svenskar som befinner sig i Istanbul att kontakta anhöriga och att följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar.

– Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter och sjukhus dit drabbade har förts, säger Lilian Willix Schwirtz.

Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i Turkiet, men UD uppskattar att mellan 15 000 och 20 000 svenskar varje vecka är i landet under högsäsongen, som är nu.

Ett Turkish Airlines-plan från Arlanda landade vid 21-tiden på Atatürkflygplatsen i Istanbul.

Ungefär samtidigt inträffade attackerna, men planet åkte ändå in till sin gate, skriver Aftonbladet.

Passagerarna fick sitta kvar i planet, en av dem Lars-Göran Sjötoft, på väg till Thailand.

– Vi står på plattan alldeles nära. Vi landade som planerat i tid också. Folk var på väg att lämna men då hindrade de oss. De sade att vi måste sätta oss igen. Så vi fick sätta tillbaka alla väskor i hyllorna och nu sitter vi här, sade Lars-Göran Sjötoft till Aftonbladet.

Planet lyfte från Arlanda vid 18.35. Ungefär samtidigt, 18.25, lyfte ett plan mot Atatürk från Landvetter. Det planet landade i Istanbul strax före 21.30, lokal tid, enligt sajten Flightradar 24.

Under natten återupptogs flygtrafiken till flygplatsen, enligt Turkiets premiärminister Binali Yildrom.

Swedavia uppger att flygtrafiken mellan Sverige och Atatürk-flygplatsen påverkas under dagen. Bland annat med inställd avgång från Arlanda och förseningar från Turkiet till Arlanda respektive Landvetter. Resenärer uppmanas att stämma av utvecklingen med sitt flygbolag.

Tele2 och Comviq tog under tisdagskvällen bort avgifter för samtal, sms och surf till och från Turkiet, uppger Tele2 på Facebook. Undantaget gäller i två dygn.