Fakta: Kådiskollen

Kådiskollen är en undersökning som RFSU genomför återkommande. Första gången den gjordes var 2009.

Kådiskollen 2016 genomfördes online, via en så kallad accesspanel. Totalt deltog 4 260 personer boende i Sverige, Norge, Finland och Danmark mellan 15 och 65 år, som haft sex minst en gång. Av dessa var 1 062 från Sverige

Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen i den aktuella målgruppen.

Kådiskollen bygger också på kompletterande analyser och kommentarer från RFSU:s experter.

Källa: RFSU

Fakta: Så tycker svenskarna om sexlivet
00#0000000Totalt (procent)Kvinnor (procent)Män (procent)Tycker sex är viktigt564962Är nöjd med sexlivet444840Vanligaste orsaker till missnöje med sexlivet:Har inte sex tillräckligt ofta726280Jag saknar partner403543Jag saknar spänning232224Min partner vill inte ha sex så ofta som jag21831Jag saknar variation191423Inte nöjd med min kropp193110Jag saknar lust17289Källa: RFSU

En majoritet av svenskarna, 56 procent, säger enligt RFSU:s undersökning Kådiskollen att sex är viktigt för dem. Men bara 44 procent är nöjda med det sexliv de har.

De vanligaste anledningarna till missnöje är att det är alltför glest mellan liggen och att man saknar partner. Men även "brist på spänning" är en vanlig orsak till grus i sexmaskineriet.

– Man kan ändra ett sexliv som blivit statiskt och samtal kan lösa många knutar. Men om man är ovan att prata om sexualitet behöver man inte sätta ord på det, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Öppna för variation

Han tipsar om att man under själva akten kan kommunicera att man är sugen på något nytt genom att till exempel flytta på partnerns händer eller ge små instruktioner.

– Det kan öppna för variation att ta ett initiativ och se hur partnern bemöter det. Det handlar inte om att slänga sig i kristallkronor utan mer om att kanske ha sex på en annan plats än i sängen i sovrummet på kvällen, hitta de små vridningsmomenten i vardagen. Små skillnader kan upplevas stora, säger Pelle Ullholm.

För få orgasmer

Var femte kvinna, 20 procent, anger att bristen på orgasm är en orsak till att de är missnöjda med sitt sexliv. Bland männen är motsvarande siffra fem procent.

– Orgasmskillnaden är fortfarande stor om man jämför gruppen kvinnor och män. En förklaring till det handlar om hur man har sex, säger Pelle Ullholm.

Breddad syn på sex

Bidragande till kvinnors brist på orgasm är att synen på vad som är sex har dominerats av ett tydligt samlagsfokus, vilket inte alltid är det bästa sättet för kvinnor att nå orgasm. Men där tycker sig Pelle Ullholm se att förändring är på väg.

– I undersökningen säger 30 procent att de haft sex utan att ha samlag senaste gången. Vi upplever det som en förmodad breddning av synen på sex och att man kan tänka annorlunda kring vad som är skönt för just mig.

Han säger att breddningen av sexbegreppet i slutänden kan leda till bättre och mer sex.

– Har man den frågande, nyfikna attityden som partner så kommer den andra personen med mycket större sannolikhet få orgasm oftare. Och får kvinnor som i dag saknar det orgasm oftare är det inte osannolikt att sexfrekvensen också går upp. En klassisk win-win, säger Pelle Ullholm.