Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Yougov på uppdrag av Metro mellan 8 och 12 oktober 2015. Totalt genomfördes 1542 intervjuer via internet. 

På första frågan ”Äter du kvarg?” svarade 20 procent att de äter det minst en gång i månaden, 34 procent svarade att de äter kvarg, men inte så ofta. 46 procent svarade att de aldrig äter kvar.  

Det är fler kvinnor än män som äter kvarg mer än en gång i månaden, 26 procent mot 14. 

På flervalsfrågan om varför de äter kvarg svarade flest att de åt den på grund av högt proteininnehåll, att det var nyttigt och gav en bra mättnadskänsla. Flera personer svarade även att de tyckte att kvarg hade bra smak. 

På flervalsfrågan om varför de inte äter kvarg svarade flest personer att de tycker att det inte smakar gott, att de inte gillar konsistensen eller helt enkelt att det är en ”annan anledning”. 

Karin Jonsson

Karin Jonsson

Privat

Foto:

Andelen kvargprodukter som finns tillgängliga i handeln har skjutit i höjden de senaste åren. Kvarg finns med kolasmak, hallon och vaniljsmak. Och på senare tid går de även att dricka och köpa den som sallad. 

– Det finns en hälsotrend med protein, även om det kanske inte är så vetenskapligt förankrat att mer är bättre. Men det är en träningstrend samtidigt, och då är kvarg ett naturligt sätt att få i sig proteiner i stället för proteinpulver, säger näringsfysiologen Karin Jonsson till Metro. 

► LÄS MER: Cissi Wallin: Kör upp din kvarg där solen aldrig skiner

Det finns så mycket att en av de ledande tillverkarna till och med startat ett kvargkonto på instagram. 
Med ett så stort utbud, hur många är det egentligen som faktiskt köper?

I en undersökning som Yougov genomförde för Metros räkning svarade 20 procent att de äter kvarg minst en gång i månaden. 34 procent svarar att de äter det mer sällan. 

Resten, 46 procent säger att de aldrig äter kvarg. Den främsta anledningen till att de inte äter den proteinrika mjölkprodukten är att 29 procent tycker att det inte smakar gott. På andra plats kommer konsistensen, där 18 procent svarar att de inte uppskattar den. 

► LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

Men kvargivrarna anger i undersökningen att det faktiskt är smaken som är en av anledningarna till att de äter produkter. Utöver det anger de att det är en ”bra proteinkälla”, ”nyttigt” och att det ger ”en bra mättnadskänsla”. 

– En vardagsmotionär behöver inga extra proteiner om de äter en allsidig kost. Men tränar man mycket kan det vara bra att få upp andelen protein, särskilt för tjejer och killar som är ganska små och inte äter så stora portioner. Lättkvarg kan vara en smart proteinkälla för personer som vill begränsa kaloriintaget, säger Karin Jonsson.

► LÄS MER: Hillevi Wahl: Rödbetsjuice – bland det äckligaste som finns