Fakta: Terrordåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen Islamiska staten har tagit på sig, och som utfördes av självmordsbombare.

Fredagen den 8 mars greps flera personer i Bryssel, misstänkta för delaktighet i terrordåden. En av dem är en 23-årig svensk medborgare, som dagen efter häktades misstänkt för terroristbrott genom mord.

Källor: AFP/Reuters

Några dagar efter terrordåden i Bryssel pekade tidningen Le Monde, med hänvisning till poliskällor, ut "Naim al-Hamed" som misstänkt för kopplingar till terrorattackerna i både Paris och Bryssel. Samma dag spred franska utredare uppgifter till europeiska säkerhetstjänster med en passbild på Naim al-Hamed, enligt passupgifterna en 28-årig syrier som ansågs vara mycket farlig. I underrättelseuppgifterna bifogades också information om Khalid Bakraoui och Najim Laachraoui, två av självmordsbombarna i Bryssel.

Kom via Grekland

De franska utredarna uppgav enligt Le Monde att Naim al-Hamed troligen tagit sig till Europa via ön Leros i Grekland i september. Vid samma tid ska den utpekade huvudmannen för Parisattackerna, Abdelhamid Abaaoud, ha befunnit sig på den grekiska ön.

En källa till CNN uppger att Naim al-Hamed senare ska ha sökts av tysk polis på ett flyktingcenter i den sydtyska staden Ulm. Där ska han enligt tidskriften Time ha befunnit sig en tid innan han reste till Bryssel tillsammans med Salah Abdeslam, den ende kände överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris.

När belgisk polis den 8 april gjorde flera tillslag mot misstänkta för attentaten i Bryssel uppgav belgiska medier att en av de gripna var svensk. När bilder på den utpekade svenske mannen jämfördes med Naim al-Hameds passbild var likheten otvivelaktigt slående.

Nu har den belgiska federala åklagarmyndigheten för TT bekräftat medieuppgifterna om att mannen är svensk.

– Han kommer från Sverige, säger talespersonen Eric van der Sypt.

Ostraffad

Den terrorhäktade mannen är 23 år gammal, född och uppvuxen i Malmöstadsdelen Rosengård. Han är ostraffad, men tros ha varit knuten till kriminella kretsar i Malmö innan han lämnade Sverige, enligt underrättelseuppgifter till polisen som Sydsvenskan tagit del av.

Den senast noteringen i svensk folkbokföring är från den 17 april förra året, då Skatteverket ändrade hans folkbokföringsadress till "utan känd hemvist". Innan dess var han skriven hos anhöriga.

Poserade med vapen

I januari 2015 lade 23-åringen upp flera bilder på sig själv på Facebook i kamouflagemönstrade kläder poserande med en automatkarbin. På en av bilderna, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, står han framför en IS-flagga.

En anhörig till mannen har berättat för Expressen att han försvann plötsligt och utan förvarning från Sverige. Senare kontaktade han familjen för att berätta att han hade anslutit sig till IS.

I en intervju i TV4 Nyheterna berättar den anhöriga att hans mamma förra året utan framgång försökte träffa honom i Turkiet.

– Sedan har han flyttat och rest, så de har inte träffats.

TT har varit i kontakt med nära anhöriga till 23-åringen, som inte vill bli intervjuade.