Det är andra gången den här veckan Fikru Marus rättegång skjuts upp. I måndags ska skälet ha varit att Maru inte transporterades till rättegångssalen från sjukhuset på grund av otydliga instruktioner till sjukhusledningen. Nu lyder förklaringen att fängelset gjort bedömningen att Fikru Maru är för sjuk för att transporteras.

"Extremt upprörande"

– Den här bedömningen görs av de vakter som brukar sitta utanför hans rum, som absolut inte har någon medicinsk bakgrund. Domstolen ger order om att han ska komma till rätten 21 oktober, vilket i sammanhanget är långt bort i tiden. Det här är extremt upprörande, säger Hans Bagner, Fikru Marus advokat.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han anklagas för att ha varit medveten om att påtryckningar skett på åklagaren när ett tidigare åtal mot honom lades ner. Han är vid dålig hälsa och vårdas sedan i september på sjukhus för en kollapsad lunga. Nu vill Bagner att Sverige ska ta i med hårdhandskarna mot Etiopien.

– De måste sätta ner foten i alla avseenden och säga "det här kan vi inte acceptera", han ska få sin dom och få vård. Om det så krävs får utrikesministern eller statsministern personligen se till att det händer genom att dyka upp hos sin kollega i Addis Abeba, säger han.

"Mycket allvarligt"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver i en skriftlig kommentar till TT situationen som "mycket allvarlig".

"Nu måste etiopiska myndigheter se till att rättsprocessen kan fullföljas och att Fikru Maru kan få medicinsk vård utanför Etiopien", skriver Wallström.

Patric Nilsson, presskommunikatör på UD säger att utrikesministern har varit tydlig mot Etiopien och att Wallström åter kommer ta upp fallet på hög nivå, men att det i slutänden är den etiopiska domstolen som ska fatta beslut.

– Regeringens hållning är väldigt tydlig och vi har vår ambassadör som agerar på plats. Vi har även kallat till oss Etiopiens ambassadör vid flera tillfällen.Det som varit prioritet för oss är att han ska få till gång till medicinsk behandling utanför Etiopien och det står vi fast vid, säger han.