Fakta: El Yunque

Den tropiska regnskogen som finns bevarad i Puerto Rico i Västindien är bara en bråkdel av den som fanns när spanska kolonisatörer kom på 1500- och 1600-talet. I dag omfattar området drygt 11 000 hektar.

Här faller årligen 3 400 millimeter regn och regnskogen tas om hand om av den amerikanska skogsvårdsmyndigheten. Jämfört med de övriga nationalparkerna inom USA:s parksystem är El Yunque en av de minsta, men samtidigt en av dem med störst biologisk mångfald.

Puerto Rico är en självstyrande del av USA.

Källor: Lonely Planet, USDA, elyunque.com

Paret, 26-åriga Julia Elhag och 24-årige Claes Nyström, tänkte gå på en några timmars vandring och hade bara med sig en burk jordnötter och en halv flaska vatten, skriver Norrbottens-Kuriren.

– Vi började följa en stig. Det var jättevackert, med vattenfall och grönska. Sedan blev terrängen tuffare och tuffare, berättar Julia Elhag för TT.

Efter sex–sju timmars vandring insåg de att de inte skulle hinna tillbaka före solnedgången och ringde larmnumret. Men sökinsatsen fick avbrytas på grund av mörkret.

– De sade åt oss att vi skulle stanna där vi var. De skulle försöka spåra vår mobiltelefon, överlevnadsinstinkten tog över och vi började bygga ett vindskydd av palmblad. Sedan blev det kolsvart, säger Julia Elhag.

De berättar att de fruktade för sina liv.

– Det var fruktansvärt. Det blev bara kallare och kallare. Vi försökte hålla värmen genom att ligga tätt intill varandra. Vi skakade natten igenom, det var hemskt, säger Claes Nyström.

När det ljusnade började de försöka att leta sig tillbaka. Till slut hittade de tillbaka till stigen.

– Då ringde vi och sade att de kunde avbryta sökandet. Men de mötte upp oss en timmes vandring från vägen med energidryck och smörgåsar och ett läkarteam som kollade upp oss, säger Julia Elhag.

Även lokal press mötte upp, och händelsen blev omskriven av El Nuevo Día.

Förutom en tuff natt fick paret dessutom böta 125 dollar var för att ha gått på en avstängd väg.